Revoltator: 24 de candidati la concursul de vamesi, respinsi ca-n Caragiale

Termenul anuntat pentru depunerea dosarelor era ba de 20 de zile, ba de 20 de zile lucratoare. Aproape jumatate din cei inscrisi n-au mai intrat in concurs. Secretarul comisiei, Sorin Doroftei, este el insusi urmarit penal pentru ca a falsificat dosarul sotiei ca sa ia un post la Finante. Este al doilea concurs dat peste cap de Fisc in numai sase luni: incompetenti sau corupti?

Iesenii ramasi fara serviciu isi cauta un loc de munca
Autostrada Iasi – Targu Mures, din nou in atentie dupa ani buni de uitare

Al doilea concurs organizat de Fiscul iesean in jumatate de an s-a transformat intr-o noua cacealma de proportii. 24 de candidati din 60 la cele 13 posturi de vamesi au fost respinsi din cauza formularii gresite a termenului de depunere a dosarelor. Ori e incompetenta crasa, ori e rea-credinta din partea sefilor DGRFP, cert este ca vietile a zeci de oameni ia o turnura nefasta din cauza unor decizii arbitrare.

20 de zile lucratoare

Posturile au fost scoase la concurs pentru noul punct vamal ce se va deschide peste o luna la Vicovu de Sus (Suceava). In anuntul publicat pe site-ul DGRFP, si care intre timp a fost scos, aparea la inceput „data pana la care se pot depune dosarele: in termen de 20 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial”. Mai jos, spre sfarsitul conditiilor de participare, se revine cu precizarea: „Dosarele de inscriere la concurs se depun la secretariatul comisiei de concurs in termen de 20 de zile lucratoare de la data publicarii in Monitorul Oficial”. Zilele lucratoare au ametit candidatii, ducand termenul-limita pana la 28 de zile calendaristice. In urma acestui talmes-balmes, nu unul, nu doi, ci 24 de candidati n-au mai putut intra in concurs.

Initial, ii acceptasera

Multi dintre ei s-au pregatit cu luni de zile inainte pentru examen. Multi trecusera deja prin scandalul concursului din iarna, care a fost suspendat, desi fusesera declarati admisi. Si atunci, ca si acum, nu s-au respectat procedurile, Fiscul iesean fiind practic recidivist. Batjocura a continuat pentru ca, initial, toate dosarele au fost acceptate de catre comisie, apoi a fost publicat un anunt de respingere a 24 de candidati pentru nerespectarea termenului-limita.
Toti cei respinsi au facut plangeri la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, sperand ca procedura va fi reluata si concursul se va amana. Pentru ca circul sa fie complet, secretarul comisiei de evaluare desemnat de conducerea Fiscului sa gireze concursul si care a incurcat pe toata lumea cu cele „20 de zile lucratoare” este el insusi urmarit penal pentru falsificarea unui dosar intr-un alt concurs de la Finante.
In ciuda contesatatiilor, proba scrisa a concursului a fost sustinuta in cursul zilei de ieri si va continua cu proba orala pe 24 iunie.

Au invatat degeaba

Candidatii respinsi pentru depasirea termenului de inscriere au declarat pentru 7EST ca este inadmisibil ce s-a intamplat: „Ne-am pregatit jumatate de an pentru acest examen”.  
”Culmea, era si un reprezentant ANFP care trebuia sa observe aceasta eroare. Secretarul comisiei a calculat gresit cele 20 de zile. Ei au stabilit ca ultima zi de depunere este 10 iunie. Cand s-a publicat lista, 24 de persoane au fost respinse pentru depunere in afara termenului, dintr-un total de 60 de candidati. Nu s-a putut discuta cu nimeni de la Personal sau din conducere. Nu exista nici cea mai mica transaparenta. Concursul trebuie suspendat”, a declarat unul dintre candidatii ramasi cu ochii in soare.

„Nu vor sa ocupe posturile oricine”

Alt candidat sustine ca sunt sanse slabe pentru ca procedura sa fie reluata. „Mi-e greu sa cred ca vor face ceva. Stim ca Biroul Vamal de la Vicovu de Sus trebuie inaugurat intr-o luna, trebuie sa taie panglica. Daca reiau concursul nu vor avea la timp angajati in biroul vamal. Ce este culmea, printre cei respinsi ca au depus tarziu dosarele sunt candidati care acum se judeca cu Finantele, deoarece au castigat un concurs similar, dar care, ulterior, a fost suspendat. Acolo sunt interese, nu vor sa ocupe posturile oricine. Daca ei nu sunt in stare sa organizeze un concurs, cum pot avea grija de situatia financiara a unui judet intreg?”, s-a intrebat unul din candidatii pagubiti.

In functie de pregatire si experienta, lucratorii vamali pot ajunge la salarii atractive. Daca un debutant poate primi suma de 1.400 lei net, pe luna, un functionar superior cu grad maxim ajunge sa fie remunerat cu 4.300 lei.

Secretarul Comisiei, un urmarit penal

Rezultatul selectiei dosarelor in urma caruia au fost respinsi cei 24 de candidati a fost comunicat de secretarul comsiei, consilier la Serviciul Resurse Umane de la Finante, Sorin Doroftei. Din comisie au mai facut parte Mircea Onisor, sef Birou Reglementari Vamale, Relu Botea, director adjunct DGRFP Iasi si Alina Amarii, reprezentant ANFP.
Sorin Doroftei, angajatul Directiei este cercetat penal de Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi pentru comiterea infractiunii de fals in documente. In 2014, cand institutia era condusa de Cornel Durdureanu, a fost organizat un concurs intern de promovare pe un grad superior. In peisaj apare Craita Doroftei, sotia lui Sorin Doroftei. Pentru ca nu a bifat toate conditiile de participare, Sorin Doroftei s-a gandit sa-si ajute nevasta. Deoarece nu avea calificativul ”bine” ci doar ”satisfacator”, Craita Doroftei nu avea sanse de izbanda. In consecinta, sotul a schimbat din condei calificativul. Insa, nu a scapat de ancheta interna, plangerea ajungand si pe masa procurorilor.

Alt concurs la Vama dat peste cap

Un concurs organizat de DGRFP in decembrie 2015 pentru ocuparea mai multor posturi in cadrul Directiei Vamale a starnit controverse, dupa ce mai multi candidati au contestat conditiile de examinare. Unii candidati au iesit din sala, altii aveau telefoane la ei. In urma scandalului, Directia de Finante a suspendat concursul, desi se anuntasera castigatorii.
13 candidati au dat in judecata DGRFP, unii fiind admisi, altii respinsi.

Cosmarul continua: intrebari din afara bibliografiei

Dupa afisarea baremului, candidatii care au apucat totusi sa dea concursul scris au constatat stupefiati ca aproape 20% din intrebari erau din afara bibliografiei anuntate. De exemplu, concurentii trebuiau sa studieze Hotararea nr. 707 din 2006 privind Regulamentul de aplicare a Codului Vamal din Romania, Partea a VI-a. La intrebarea 11, conform baremului afisat pe site-ul Directiei de Finante, raspunsul corect era articolul 190, care e din Partea I a Regulamentului. Vor urma alte contestatii, spun surse din cadrul candidatilor.

Ultima ora: concursul a fost anulat

In urma neregulilor semnalate, DGRFP a decis, in urma cu putin timp, anularea concursului si organizarea lui la o data ulterioara cu respectarea tuturor normelor legale.