Regionalizarea si descentralizarea – prima dezbatere din teritoriu, la Iasi

Regionalizarea si descentralizarea – prima dezbatere din teritoriu, la Iasi

In cursul zilei de ieri, la Iasi, a avut loc prima dezbatere din teritoriu cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare. In cadrul acestui eveniment, cei peste 400 de participanti au avut ocazia de a-si expune punctele de vedere, de a adresa intrebari si de a transmite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) propuneri in scris, prin completarea unui formular distribuit in sala.

Targurile si pietele din judetul Iasi controlate de inspectorii DSV
EXCLUSIV! BOMBA LA BAROU: Falsuri pentru terenuri in Copou. DNA a intrat pe fir

Aula Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad“ a fost locul unde reprezentanti ai MDRAP, ai grupului de lucru academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), ai administratiei publice centrale si locale din regiunea de dezvoltare Nord-Est, ai societatii civile, specialisti si jurnalisti au discutat vizavi de tema regionalizarii vreme de aproximativ cinci ore.

In sala, au fost prezenti aproape toti parlamentarii USL de Iasi, presedintii consiliilor judetene din regiune, o parte a primarilor comunelor iesene, consilieri locali si judeteni. Invitat special la dezbatere a fost Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. La inceputul seminarului, acesta a prezentat cateva dintre primele propuneri si concluzii rezultate din studiile si analizele efectuate de membrii grupului de lucru academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). De asemenea, vicepremierul a citit rezultatele unui sondaj privind opiniile exprimate de populatia din interiorul fiecarei regiuni de dezvoltare. Astfel, potrivit raspunsurilor, in regiunea noastra, 48% dintre cei chestionati vor ca Iasul sa fie capitala regiunii, in timp ce doar 12,2% vor ca judetul Suceava sa fie resedinta de regiune, la Piatra Neamt – 11,1%, la Bacau – 9,8%, Botosani – 2,1% si la Vaslui – 1%.

„Este prima dezbatere oficiala organizata in afara Bucurestiului, dintr-un lung sir. Nu avem un proiect de regionalizare finalizat. Procesul firesc al proiectului final al regionalizarii si descentralizarii administrativ-teritoriale este rezultatul unei analize profunde, in care sunt, pe de o parte, academicieni, universitari, specialisti, pe de alta parte, dezbaterea publica largita, in care sunt expuse toate ideile si proiectele profunde bun,e care sa ne faca sa administram o tara echilibrata. (…) Proiectul se construieste acum“, a declarat Liviu Dragnea, sintetizand stadiul actual al proiectului.

Regionalizarea, o necesitate

Viceprim-ministrul a vorbit si despre necesitatea regionalizarii, despre prejudecati si certitudini despre proces, despre ce institutii si servicii publice nu se descentralizeaza in urma regionalizarii, dar si despre ce criterii functionale de stabilire a regiunilor si a resedintelor au fost identificate pana acum.

Una dintre cele mai importante probleme, care statea pe buzele majoritatii celor prezenti la dezbatere, a fost ridicata de unul dintre vicepresedintii Consiliului Judetean Suceava, Alexandru Radulescu. „Personal, consider mai putin importanta chestiunea ce priveste stabilirea resedintei regiunii. De asemenea, cred ca este mai putin importanta denumirea acesteia. Specialistii in istorie, in toponemie sau cei in psihologie vor reusi sa rezolve usor aceasta problema. Consider ca trebuie sa introducem in dezbatere o problema mult mai impotanta, o problema care mi-a fost evidentiata din discutiile cu reprezentantii organizatiei societatii civile: conducerea acestor regiuni. S-a mentionat notiunea de presedinte regional si cea de consiliu regional. Temerea consta nu unde va fi resedinta regiunii, ci cine va conduce aceasta regiune. Temerea consta in existenta posibilitatii ca presedintele regiunii sa fie subiectiv si atunci sa favorizeze judetul din care provine, sa favorizeze orasul din care provine si dintr-o regiune cu mai multi poli de dezvoltare sa se transforme intr-una, cu un singur pol de dezvoltare“, a precizat Radulescu.

Viceprim-ministrul a spus ca acest risc exista, dar poate fi eliminat nu foarte greu, prin modul in care se va structura consiliul regional, institutia care va lua deciziile de dezvoltare. „Consilierii regionali vor fi din fiecare judet. Vor fi locuri dedicate pentru fiecare judet. Vom avea doua variante: ori tinem cont de numarul populatiei din fiecare judet si, proportional, fiecare judet va avea un numar dedicat in consiliul regional ca sa evitam riscul de a avea o concentrare prea mare de consilieri dintr-un anumit judet, sau la fiecare judet sa acordam acelasi numar de consilieri regionali si atunci va fi o abordare echilibrata. Eliminam riscul ca un viitor presedinte de regiune sa poata sa decida singur ca dezvoltarea sa se limiteze la judetul sau orasul din care face parte“, a explicat Liviu Dragnea.

Efectele se vad de-abia din 2014

La finalul dezbaterii, primarul Iasului si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au luat parte la o conferinta de presa. In cadrul acesteia, ministrul Dragnea a precizat ca primele efecte ale procesului de regionalizare-descentralizare vor putea fi vazute abia peste un an, in vara lui 2014.

Obiectivele acestui proces sunt: asigurarea unui standard minim de trai decent in toate localitatile din Romania; descentralizarea competentelor administrative de interes local, judetean si regional, concomitent cu asigurarea resurselor financiare necesare pentru exercitarea acestor competente; simplificarea sistemului administrativ si reducerea birocratiei; cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in noul exercitiu bugetar al Uniunii Europene in perioada 2014-2020; stimularea cooperarii asociative intre mai multe unitati administrtiv-teritoriale; adaptarea Romaniei la modelele de organizare administrativa din statele membre ale Uniunii Europene.