Referendum 2018: Un mare ESEC

Referendumul national pentru revizuirea Constitutiei, in sensul redefinirii familiei, care a avut la baza initiativa cetateneasca demarata de Coalitia

Accident de munca la Palas
Animalele au luat-o razna de la caldura

Referendumul national pentru revizuirea Constitutiei, in sensul redefinirii familiei, care a avut la baza initiativa cetateneasca demarata de Coalitia pentru Familie, s-a dovedit a fi un esec. Romanii nu s-au obosit, sambata si duminica, sa iasa din case pentru a-si exprima optiunea, ceea ce va conduce in final, dupa toate probabilitatile, la invalidarea referendumului, care a costat 163,712 milioane de lei!

Initiativa, semnata de peste 3 milioane de romani, viza inlocuirea sintagmei „intre soti”, dupa cum scrie, in prezent, la art. 48, alin. (1) al Constitutiei, cu casatoria liber consimtita „intre un barbat si o femeie”.

Potrivit Legii 3/2000, pentru valabilitate, referendumul avea nevoie de o prezenta la urne de cel putin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.483.548 persoane cu drept de vot. Conform legii, rezultatul referendumului ar fi fost validat daca optiunile valabil exprimate reprezintau cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente, 4.569.624.

Sambata seara, la inchiderea sectiilor de votare, in cadrul referendumului pentru familie, prezenta a fost de 5,72%. Procentul s-a mai imbunatatit duminica, insa tot nu a fost suficient…

Dupa referendum, validarea va fi facuta de Curtea Constitutionala, institutie care va decide si la ce baza de calcul se va raporta in decizia de validare.

Coalitia pentru Familie invinovateste partidele politice

Coalitia pentru Familie a precizat, intr-un comunicat, ca a fost pus la cale un boicot al referendumului si da vina pe PSD pentru felul in care a fost organizat procesul.

Intr-un comunicat postat pe o retea de socializare. „Pentru toti cei care au afirmat in mod fals, intr-o campanie de dezinformare fara precedent de la Revolutia din 1989, ca acest Referendum este al Partidului Social Democrat si al liderului sau, Liviu Dragnea, devine acum evidenta, prin boicotul realizat la nivelul intregii tari de catre PSD, falsitatea acestor afirmatii. Acesta este dovedit si prin maniera superficiala si neprofesionista in care Referendumul a fost organizat, astfel incat nici macar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului romanesc. Trebuie sa intelegem ca ne aflam in situatia in care toate indemnurile la vot ale bisericilor si cultelor crestine din Romania sunt boicotate de partidele politice, in ciuda declaratiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masiva de dezinformare a intregului corp electoral roman este dusa si astazi, prin vectori politici, administrativi si mediatici, aflati sub influenta partidelor politice. Atragem atentia partidelor politice ca cetatenii romani sunt primii care au inteles acest boicot politic, transmitandu-ne efectele sale din fiecare judet din tara, fiind evidenta pentru toata lumea falsitatea declaratiilor publice ale liderilor in raport cu modul in care partidele au actionat in realitate”, se arata intr-un comunicat transmis ieri presei de catre liderii Coalitiei pentru Familie.

Si pelerinii au votat

Sute de mii de locuitori ai judetului Iasi au fost asteptati sambata si duminica la urne pentru a vota in privinta articolului de modificare a Constitutiei Romaniei privind redefinirea familiei.
Astfel, in judetul Iasi au fost deschise 736 de sectii de votare, dintre care 241 in municipiu. La urne erau asteptate 767.385 de persoane cu drept de vot, locuitori inscrisi pe listele electorale permanente ale judetului Iasi.
Cei care nu sunt in localitatile de domiciliu sau care sunt din afara judetului Iasi au putut vota pe listele electorale suplimentare. Una dintre sectiile in care s-a inregistrat un numar mare de votanti este nr. 30, deschisa la Scoala Primara „Gheorghe Asachi”, de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Cel mai probabil, multe persoane venite din alte judete in pelerinaj la Sfanta Parascheva au ales sa voteze la acea sectie.

516 detinuti ieseni au cerut sa iasa la vot

Reprezentantii Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi au precizat ieri ca 516 detinuti si-au exprimat dorinta sa voteze la Referendum. „In Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi se afla 647 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 606 au drept de vot, iar, dintre acestea, 516 au formulat cereri pentru a vota”, a declarat ieri Gabriela Topoliceanu, purtatorul de cuvant al inchisorii din Copou. Penitenciarul iesean este arondat la doua sectii de votare din zona Copou.

Impartasanie conditionata de vot

Un preot ortodox, paroh in comuna Zanesti, judetul Neamt, a postat sambata seara, pe o retea de socializare, un mesaj incredibil. Probabil, preotul Nicolae Ciuntu era tare suparat de prezenta scazuta la vot a enoriasilor, asa ca a postat: „Imi asum, ca duhovnic, nu voi mai da Sf. Impartasanie celor care sunt impotriva lui Hristos! O spun public pentru ca nu are rost sa vii sa-mi spui ca esti crestin ortodox, dar nu votezi pt familie. Cauta-ti alt duhovnic, mult succes!”, era postat pe pagina de Facebook a preotului. Mesajul a fost sters la cateva ore.

Prezenta record la votul din manastiri

Un numar de 600 de buletine de vot au fost trimise in plus la sectia de votare Vinatori – Neamt, de care apartine Manastirea Sihastria, unde prezenta la vot se apropia, ieri dupa-amiaza, de 400%.

Presedintele BEJ Neamt, Cristina Florea, a declarat pentru corespondentul Mediafax

ca la aceasta sectie au fost distribuite, initial, 200 de buletine de vot, dar a fost nevoie de suplimentarea lor din cauza numarului mare de turisti inregistrat.

Potrivit site-ului BEC, la sectia Vinatori – Neamt au votat 530 de persoane pe listele suplimentare si 108 pe listele electorale permanente, prezenta la vot fiind de 382,03%.

De asemenea, la sectia de la Manastirea Neamt votasera pana duminica 55 de persoane pe listele electorale si 85 pe listele permanente, prezenta la vot fiind de aproape 65%, iar la sectia din Corni s-a depasit prezenta de 65%, dar nu s-a pus problema suplimentarii buletinelor de vot.