Reabilitarea termica, incotro?

Reabilitarea termica, incotro?

Conform afirmatiilor directorului Directiei Asociatii de Proprietari din cadrul municipalitatii iesene, Elisa Popescu, desi programul de reabilitare termica, ce poate reduce la jumatate factura la utilitati, a fost lansat in 2002, de atunci lucrarile stagneaza.
“Programul de reabilitare termica a fost demarat in baza OUG 174/2002, iar la aparitia legislatiei privind reabilitarea termica a blocurilor, cheltuielile pentru operatiune aveau trei surse de finantare, fiecare responsabila de cate o treime din costuri. Intr-o prima faza, auditul energetic si proiectarea lucrarilor de reabilitare sunt finantate de la bugetul de stat. Lucrarile

Cinci ieseni muscati de capuse in ultimele doua zile
Gheorghe Nichita a blocat presa sa-i spioneze sedinta de partid

efective urmau apoi sa fie suportate in proportie de 37% din bugetul de stat, 30% din bugetul Consiliilor Locale si 33% din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.
Timp de trei ani, nu s-a intamplat nimic”, a afirmat directorul Elisa Popescu. Aceasta a explicat ca in perioada 2005-2006, incercand sa readuca la viata proiectul, autoritatile au initiat o serie de modificari legislative si au platit o campanie masiva de informare, care nu si-a atins insa scopurile. “Conform unui audit ulterior, lipsa initiativei asociatiilor de proprietari provine, in foarte mare masura, din lipsa de informare a cetatenilor asupra beneficiilor reabilitarii termice si a facilitatilor oferite.
Probabil cea mai importanta modificare facuta in legislatie a fost cea de la inceputul anului acesta, care permitea Consiliilor Locale sa preia cota de cheltuieli care revine asociatiilor de proprietari la bugetul propriu. Din modul de formulare al modificarii, insa, nu reiese ca legiuitorul nu a dorit ca aceste cheltuieli sa fie preluate la bugetul local nediscriminatoriu. Formularea din lege este ca in aceste conditii Consiliile Locale "pot hotari si prelua finantarea cheltuielilor ce revin in sarcina asociatiilor de proprietari, in functie de starea tehnica a cladirii si situatia materiala a proprietarilor". In proiectul de hotarare prezentat prin luna aprilie se mentioneaza ca preluarea acestor cheltuieli la bugetul Consiliului Local se face prin dispozitie de primar”, a mai afirmat Elisa Popescu. Mai precis, primarul decide care bloc sa fie reabilitat termic pe banii publici si care pe banii proprietarilor.Directorul directiei “Asociatii de proprietari” din cadrul municipalitatii iesene a reamintit ca la sfarsitul lunii noiembrie 2008, la Palatul Parlamentului a avut loc  conferinta ”Eficienta Energetica in Cladiri” ce a a adus din nou in discutie aceasta problema a reabilitarii termice. “Astfel, specialistii din domeniu au atras atentia ca reabilitarea termica a blocurilor de locuinte nu atrage firmele din domeniu, si mai mult decat atat, nici asociatiile de proprietari nu dau semne ca au inteles beneficiile pe care le pot avea in urma unei astfel de investitii, invocand de cele mai multe ori costul ridicat al interventiei. Astfel, desi exista un cadru legislativ in acest scop, romanii nu stiu prea multe despre acest domeniu. ‘Principala bariera este lipsa de cultura energetica a populatiei. Oamenii nu au inteles ca isi pot recupera investitia in timp, mai mult decat atat, vor avea o serie de avantaje prin reducerea facturilor de energie termica si nu numai. Totusi, nu exista o informare clara, pentru ca cei mai multi nu cunosc cadrul legislativ si faptul ca statul incurajeaza acest tip de investitie”, declara Elisa Popescu.
In plus, aceasta si-a exprimat nedumerirea in legatura cu atitudinea proprietarilor. ”In acest caz nu vad de ce proprietarii sunt asa de reticenti, cand pana la urma este vorba de o investitie pentru locuintele lor, reducandu-si astfel cheltuielile”, a declarat directorul Directiei “Asociatii de Proprietari” din cadrul municipalitatii iesene, mentionand totodata ca intarzierile de pana acum au survenit in urma lipsei de fonduri.

Reabilitarea, un mare avantaj pentru proprietary

Un proiect de reabilitare termica incepe cu auditul energetic al cladirilor. Urmeaza faza de proiectare etapa I – elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic si proiectare etapa a II-a – elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie. Ultimele doua faze sunt obtinerea autorizatiei de construire si executarea, precum si receptia lucrarilor de reabilitare termica. Toate lucrarile etapelor programului se contracteaza in urma procedurilor de achizitii publice, deci sunt de lunga durata.
Reabilitarea presupune decopertarea cladirii si "anveloparea" ei intr-un strat termoizolant, inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre tip termopan si refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului. Dupa reabilitare, locatarii fac economii de peste 30% din costurile cu factura la intretinere, iar in functie de numarul de camere, reabilitarea unui bloc i-ar costa pe proprietari intre 1.000 si 3.000 de euro de apartament, uneori chiar mai mult.
Beneficiile reabilitarii constau in cresterea performantei energetice a blocurilor de locuit, reducerea pierderilor de caldura si, implicit, reducerea costurilor aferente (plata caldurii). In momentul de fata o buna parte (cel putin 30% ) din energia termica pe care locatarii o platesc se pierde. Modernizarea blocurilor are ca rezultat si un aspect urbanistic placut, precum si cresterea gradului de confort. (G.C.)