Proiect de lege: Autoritatile publice care nu fac lunar conferinte de presa, amendate cu pana la 5.000 lei

Deputatul PMP Petru Movila a depus, la Senat, un proiect care propune amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei aplicate conducatorilor autoritatilor sau ins

Tinerii din PD-L Iasi ii acuza de lipsa de verticalitate pe cei din PNL si PSD
Interlopul Puiu Mironescu s-a plictisit in spital

Deputatul PMP Petru Movila a depus, la Senat, un proiect care propune amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei aplicate conducatorilor autoritatilor sau institutiilor publice care nu organizeaza lunar conferinte de presa pentru a informa populatia cu privire la masurile luate.

Initiativa inregistrata la Senat, pe 16 octombrie, propune modificarea Legii 544/2011 privind accesul la informatiile publice.

Proiectul elimina sintagma “de regula” din articolul 17, alin. (1) al Legii, respectiv din formularea “autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public”. Deputatul PMP sustine ca modificarea este necesara pentru a nu mai permite autoritatilor publice sa se eschiveze de la actiunile de informare lunara a populatiei, scrie mediafax.ro.

In cazul nerespectarii prevederilor legii, conducerea autoritatii publice risca amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei.

“Conducatorul autoritatii sau al institutiei publice care nu organizeaza o data pe luna conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei”, arata initiatorul in proiectul de lege.

Sanctiunile vor fi aplicate pe plan local de catre institutia prefectului, iar la nivel central de catre Guvern, prin secretarul general, mai precizeaza textul initiativei legislative.

Totodata, Petru Movila propune, in proiectul sau, posibilitatea depunerii unei reclamatii la conducerea autoritatii publice care nu a respectat legea.

“Impotriva refuzului prevazut la alin. (1) se poate depune reclamatie la conducatorul autoritatii sau institutiei publice respectiv in termen de 30 de zile de la luarea la cunostina a persoanei lezate. In conditiile in care si conducatorul institutiei refuza explicit sau tacit sa aplice prevederile acestei legi, acesta va fi sanctionat cu o amenda intre 1.000 si 5.000 lei. “, potrivit initiatorului care vrea sa modifice articolul 21, alin. (2) al Legii privind accesul la informatii publice.

De altfel, initiatorul vrea si completarea articolului 2 litera a) din Legii, in sensul introducerii obligativitatii informarii lunare si pentru institutiile care sunt beneficiari ai proiectelor cu fonduri europene, atat cele publice, cat si cele private.