Probele orale de la Bacalaureat pot fi promovate cu nota 0

Elevii de clasa a XII-a care vor da probele de limba romana, competente digitale si limba straina, vor primi certificate de incepatori chiar daca nu stiu nimic. Asta pentru ca Ministerul Educatiei nu a introdus inca

Au fost puse in vanzare bilete pentru spectacolele din decembrie la Opera Iasi
Poetul Grigore Vieru, comemorat VINERI in Copou. Programul manifestarilor

un punctaj pentru competente, la fel ca in Europa. La Bacalaureatul din acest an, probele orale se trec doar prin simpla participare la examen. Conform metodologiei, candidatii nu sunt respinsi sau admisi, ci primesc certificate de competente. Astfel, cu un punctaj zero, elevii obtin nivelul de incepatori si merg mai departe la probele scrise.

La proba de competente digitale, de exemplu, Ministerul Educatiei nu a introdus aceleasi standarde ca la nivel european. Reprezentantii Licentei Europene de Operare pe Computer din Romania spun ca promovarea examenului de competente digitale se face cu 75% din puncte. Anul trecut, ei au si facut o simulare, din care reiese ca peste jumatate dintre liceeni nu au promovat. Bacul la competente digitale nu se ia cu zero puncte. Aproximativ 48% dintre elevi au promovat examene ECDL si ar putea optine certificarea. Fiind vorba de un standard, promovarea acestor examene presupune ca ei au optinut pest 75% din punctaj. Reprezentantii Ministerului Educatiei recunosc ca punctajele nu sunt compatibile cu cele europene. Examenul din acest an e ceva nou, se scuza Ministerul. Primele probe ale Bacalaureatului vor avea loc la mijlocul lunii viitoare.