Prima „banca inteligenta” („smart bench”) din Iasi

Prima „banca inteligenta” („smart bench”) din Iasi a fost montata pe pietonalul Stefan cel Mare, in fata sediului Primariei Municipiului Iasi, si a fo

Taraganare in dosarul unui iesean care a vrut sa mituiasca un politist
Ministrii vor fi intampinati la Iasi cu proteste

Prima „banca inteligenta” („smart bench”) din Iasi a fost montata pe pietonalul Stefan cel Mare, in fata sediului Primariei Municipiului Iasi, si a fost „probata” personal de catre primarul Mihai Chirica.

Este vorba de un ansamblu format din doua banci si un corp central dotat cu un panou fotovoltaic ce asigura independenta energetica a ansamblului. Un acumulator conectat la panou alimenteaza doua prize de incarcare pentru telefoane, tablete sau laptopuri, un aparat radio si un dispozitiv de redare audio care poate fi incarcat cu melodii prin USB. La caderea serii, senzorii panoului fotovoltaic aprind o lampa LED care lumineaza ansamblul. De asemenea, „banca inteligenta” este dotata si cu un hotspot Wi-Fi, cu o raza de actiune de pana la 100 de metri, trecatorii putand sa se conecteze la internet gratuit accesand reteaua „Internet gratis P M IASI”.

„Banca inteligenta” este un concept adaptat de reprezentantii Directiei Generale Tehnice si Investitii a Primariei Municipiului Iasi si materializat de echipele Servicii Publice SA. Costul acestui protoptip a fost de circa 7.000 de lei.

In perioada urmatoare, in functie de impactul primului produs, reprezentantii Primariei si ai Servici Publice SA vor realiza si alte „banci inteligente”. Modelul va fi dezvoltat si adaptat, urmatoarele urmand sa fie prevazute cu rasteluri pentru biciclete, suporturi pentru sticle si pahare etc. „Bancile inteligente” vor fi montate in diverse zone ale orasului, precum parcuri, esplanade sau spatii de joaca.