Presa straina despre referendum: Traian Basescu ”supravietuieste” celei de-a doua incercari de suspendare din ultimii cinci ani

Presa straina despre referendum: Traian Basescu ”supravietuieste” celei de-a doua incercari de suspendare din ultimii cinci ani

Presa straina a inceput sa scrie despre despre rezultatele referendumului din Romania imediat dupa inchiderea urnelor de vot.

Adolescenti din Iasi, prinsi dupa ce au furat toate gainile din curtea unei batrane
Apa infestata de la Lidl nu a ajuns pe piata iesena

BBC a fost una dintre primele publicatii care a relatat ca ”presedintele roman Traian Basescu a supravietuit referendumului pentru suspendarea sa. Domnul Basescu, care a fost suspendat de Parlament, le-a cerut suporterilor sai sa boicoteze votul. Dupa incheierea votului domnul Basescu a spus ca romanii au respins o lovitura de stat prin faptul ca au ales sa stea departe de salile de votare”.

Bloomberg relateaza ca ”presedintele Traian Basescu a supravietuit celei de-a doua incercari de suspendare a sa din ultimii cinci ani, boicotul celor care au ales sa nu voteze invalidand referendumul condus de premierul Victor Ponta, potrivit exit poll-urilor”.

Euronews scrie ca ”in Romania, presedintele suspendat Traian Basescu si-a declarat victoria in urma referendumului pentru excluderea sa de la conducere. Vorbind in fata reporterilor entuziasmati, fostul capitan de nava a declarat ca romanii l-au sprijinit prin faptul ca au stat acasa. Mai devreme, in cursul serii, exit-poll-urile neoficiale indicau un procentaj de prezenta (la vot) de aproximativ 44%”.

Reuters vorbeste despre prezenta scazuta la urne a romanilor, ”ceea ce inseamna ca votul nu a fost valid deoarece nu a depasit pragul de 51%”.

The Guardian scrie ca ”incercarea curajoasa si controversata a guvernului Romaniei de a-l da jos pe seful statului pare ca a esuat dupa ce prea putini oameni s-au dus la vot pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu”.

The Wall Street Journal relateaza ca ”presedintele roman a luptat pentru a-si pastra postul duminica, in cadrul unui referendum national care a avut menirea de a-l indeparta, pe fondul unor lupte de partid, despre care criticii spun ca au ridicat indoilei in privinta domniei legii in tanara democratie din Estul Europei”.