Pregatirile pentru examenele nationale, in linie dreapta

Pregatirile pentru examenele nationale, in linie dreapta

Peste 5.700 de profesori, 200 de scoli, 1.270 de calculatoare, camere web in toate scolile, chiar si in cele gimnaziale mai indepartate,  acestea sunt doar cateva dintre resursele implicate in sustinerea examenelor nationale, de Bacalaureat si evaluare, din vara.

ECOagrIS, editia a II-a
Primaria a autorizat prima trasura care va circula in regim de taxi

Prof. dr. Camelia Gavrila, inspectorul scolar general, a prezentat ieri o situatie a invatamatului iesean, centrata pe examenele nationale, in cadrul Colegiului Pefectural al judetului Iasi. „La acest moment, simularile sunt terminate, analizele au fost facute, am verificat daca au ajuns informatiile la parinti, daca sunt desfasurate in mod constant orele de pregatire pentru elevii slabi, orele de consultatii pentru elevii mai buni. Am constatat o crestere gradata a procentului de promvabilitate, dovada ca, de la luna la luna, pe masura ce au avut loc cele trei simulari, s-au mobilizat energiile elevilor, astfel incat pregatirea este relativ buna. Sigur ca examenul contine doza lui de imprevizibil, faptul ca pot fi subiecte pe placul lor sau mai putin, concentrarea trebuie sa fie foarte buna. Constatam cu certitudine ca si acest examen va fi la fel de serios si de riguros organizat, camerele web au fost verificate, logistica”, a precizat sefa ISJ Iasi.

O noutate a Bacalaureatului din acest an este diferentierea subiectelor la matematica si romana, in functie de profilul liceului. „Un lucru bun s-a intamplat in metodologia de anul acesta, in sensul ca vor fi diferentiate subiectele la matematica pentru toate tipurile de profile. Erau un modul de tip 1 si un modul de tip 2, pentru matematica-informatica  si celalalt pentru stiinte si liceele tehnologice. Liceele tehnologice vor avea un modul special, banuim ca va fi de dificulate mai redusa, iar in privinta limbii romane, clasele de filologie vor avea subiectele nuantate, asa cum demult s-a comentat ca, pentru echitate, ar trebui ca la filologie, unde sunt 5-6 ore de limba romana si alte obiecte de cultura, sa existe subiect special, iar la celelalte clase, un subiect poate mai echilibrat, mai accesibil“, a mai mentionat prof. dr. Camelia Gavrila. Totodata, sefa ISJ Iasi, spera intr-o crestere a procentului de promovabilitate: „Daca s-ar pastra tendinta ascendenta, deci mergand de la acel 59% promovabilitate de anul trecut, sa urcam spre 60-62%, ne-ar da sentimentul ca toate masurile luate de scoli produc efecte. Pe de alta parte, sunt atat de multe variabile, promotiile sunt diferite de la un an la altul. Examenul va fi in continuare serios, vor exista camerele de supraveghere, va fi o corectura foarte atenta, cu respectarea baremelor de corectare“.