Planul de reorganizare a CET Iasi. Vezi cum va fi salvat de faliment

Planul de reorganizare a CET Iasi. Vezi cum va fi salvat de faliment

Vineri, 17 mai, echipa condusa de administratorul special al SC CET SA, Dorin Ivana, desemnat in aceasta calitate de Adunarea Generala a societatii, a finalizat Planul de reorganizare a societatii de termoficare ieseana.

Ultimele cercetari in zootehnie sunt prezentate in aceste zile la Iasi
Incep inscrierile la Univeristatea „Alexandru Ioan Cuza”

Reorganizarea judiciara este alternativa oferita debitorului care, avand o afacere cu potential viabil, trece printr-o perioada de dificultate financiara. Debitorul are dreptul de a depune un plan de reorganizare in vederea continuarii activitatii curente, care trebuie gestionata cu evitarea majorarii pierderilor. Reorganizarea vizeaza redresarea debitorului prin eficientizarea activitatii sale si acoperirea masei pasive intr-un cuantum cel putin egal cu cel realizabil in cazul in care CET Iasi ar fi intrat in faliment.

Astfel, prin efortul salariatilor ramasi si al administratorului special, planul de reorganizare a CET Iasi va fi depus la grefa Tribunalului Iasi pana la termenul stabilit de lege, respectiv in 30 zile de la afisarea tabelului definitiv si va fi inaintat spre aprobare creditorilor societatii in perioada urmatoare.

Municipalitatea ieseana face apel catre toti creditorii sa sprijine aprobarea planului de reorganizare propus, in incercarea de a salva aceasta societate de la faliment si, mai ales, ca activele acestei societati sa nu ajunga la fier vechi. „Nu spunem ca acest plan este perfect si ca toata lumea isi va recupera in totalitate creantele, dar este oricum o solutie net superioara falimentului. Apreciem ca o parte dintre creditori isi vor recupera total creantele avute, iar ceilalti oricum vor primi mai mult decat in cazul lichidarii“, a declarat Dorin Ivana.

Administratorul special a admis ca nicio alta parte, respectiv administratorul judiciar Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL, si niciun creditor, nu a propus pana in prezent vreun plan de acest fel, iar inexistenta unui asemenea demers ar fi dus societatea direct in faliment. Intrarea societatii in faliment presupune vanzarea tuturor bunurilor si distribuirea sumelor incasate catre creditori.

Pe scurt, este vorba de reorganizarea activitatii si evitarea pierderilor rezultate din exploatare, cuprinzand plata creditorilor la termenele prevazute conform programului de plati. Insa, desi legea da dreptul ca in cadrul reorganizarii o parte dintre bunurile debitoarei sa poata fi vandute, planul propus de CET Iasi nu prevede vanzarea de active si bunuri patrimoniale.

Prin programul de plata a creantelor cuprins in planul de reorganizare, CET Iasi se obliga sa plateasca creditorilor mai mult decat acestia ar fi primit in situatia in care societatea ar fi intrat in faliment.

In calitate de presedinte al comitetului creditorilor, municipiul Iasi a avut un rol activ in procedura de insolventa a CET Iasi. Astfel, a solicitat in repetate randuri administratorului judiciar sa isi indeplineasca cu profesionalism obligatiile care ii revin, a depus contestatii repetate fata de masurile intreprinse de acesta si, alaturi de ceilalti membri ai comitetului creditorilor, a solicitat judecatorului sindic inlocuirea administratorului judiciar.

Reamintim faptul ca municipalitatea ieseana a sesizat nereguli in activitatea administratorului judiciar, inclusiv vanzarea la fier vechi a unor active ale societatii pentru care Primaria Iasi a cerut in instanta recuperarea lor. In aceeasi ordine de idei, municipalitatea ieseana a inaintat institutiilor de ancheta documente care semnaleaza grave erori ale administratorului judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL, reprezentata de asociat coordonator Mititelu Corneliu, privind instrumentarea procedurii de insolventa a CET Iasi, si a cerut demararea unei anchete penale in acest sens.