Plan de reamenajare a Pietei Palatului Culturii. Defrisare cu scop..benefic

Reprezentantii Primariei Iasi au explicat de ce au defrisat arborii din fata Palatului Culturii. Oficialii institutiei sustin de pagina de Facebook a

Problema migrarii tinerilor, pusa in scena la Ateneul Tatarasi
Cozi ca pe timpul lui Ceausescu la Pasapoarte. Sute de persoane au format un sir impresionant in fata sediului de pe bulevardul Primaverii

Reprezentantii Primariei Iasi au explicat de ce au defrisat arborii din fata Palatului Culturii. Oficialii institutiei sustin de pagina de Facebook a institutiei ca publicul a fost anuntat, iar taierea arborilor face parte dintr-un plan de reamenajare a zonei.

“Dupa cum a anuntat public, in cadrul campaniei de curatenie de primavara, Primaria Municipiului Iasi a demarat si un proiect de reamenajare a Pietei Palatului Culturii. Proiectul presupune indepartarea vegetatiei imbatranite, bolnave, dezordonate si inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automata, plantarea de ansambluri florale si vegetale, redesenarea si modernizarea aleilor pietonale.

Decizia de reamenajare a pietei a fost luata dupa consultari cu istorici, arhitecti peisagisti si reprezentanti ai conducerii Complexului Muzeul National „Moldova” si are scopul exclusiv de a mari vizibilitatea si atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al orasului nostru si unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top international recent publicat, scrie ziaruldeiasi.ro.

Este important de stiut ca majoritatea arborilor indepartati erau batrani si deteriorati, fiind plantati in anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care incerca daca nu demolarea brutala, cel putin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor cladiri ori plantarea de „paduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea nationala. De altfel, dupa cum se observa din fotografiile de epoca, din anii ’30 – ’40, planurile originale ale Pietei Palatului Culturii nu au inclus niciodata arbori masivi, ci doar gazon si arbusti”, a aratat oficialii Primariei pe pagina de Facebook a institutiei.

Opinia publica s-a aratat foarte indignata de gestul municipalitatii si il compara cu defrisarea teilor de pe bulevardul Stefan cel Mare. Atunci taiarea s-a produs la ordinul lui Mihai Chirica, care era viceprimar. Ulterior acesta a fost nevoit sa replanteze tei, operatiune ce a implicat cheltuieli suplimentare din fondurile publice, adica din buzunarele iesenilor. Pe de alta parte, copacii masacrati erau perfect sanatosi.