Piata constructiilor ar putea creste in acest an cu 9-10%

Piata constructiilor ar putea creste in acest an cu 9-10%

Piata constructiilor va creste in acest an cu 9-10%, de la 27-28% in 2008, daca va exista finantare pentru proiectele din domeniu, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), filiala Iasi, Dumitru Rabei. Anul trecut, piata de profil si-a incetinit ritmul de crestere, de la 34% in 2007, iar estimarile pentru 2009 sunt incerte, potrivit lui Plosceanu. "Este greu de facut o prognoza. (...) Imi place sa cred ca vom avea o crestere, insa depinde de existenta finantarii lucrarilor. Estimarea noastra este de 9-10%, dar este conditionata de existenta finantarii", a spus presedintele filialei iesene al ARACO. Piata constructiilor a inregistrat majorari anuale ridicate in ultimii ani si are o contributie importanta la cresterea economica.

A nascut acasa, cu ajutorul soacrei
IPS Teofan s-a intalnit cu militarii ieseni

Statisticile arata ca in 2007, piata a totalizat circa 10 miliarde euro. In aceste conditii, la o crestere de 27-28% anul trecut, valoarea ar ajunge la 31 decembrie 2008 la 12,7-12,8 miliarde  euro.
La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta, totusi, un avans de 12,8%, fata de 28,8% in 2008.
Constructorii vor TVA redusa la realizarea de locuinte sociale si la reabilitari energetice
Totodata, ARACO a  propus mai multe masuri anticriza, printre care reducerea TVA la lucrarile de reabilitare energetica a cladirilor si la proiectele de locuinte sociale, imbunatatirea legislatiei privind achizitiile publice si investitiile in infrastructura. "Am propus mai multe masuri, unele pe termen scurt, ancorate in criza, altele pe termen mediu si lung. In primul rand, statul trebuie sa isi asume rolul de investitor strategic si sa finanteze programele unde sunt fonduri structurale asigurate, fie ca e vorba de infrastructura rutiera, de mediu sau edilitara. Alta masura se refera la proiectele de reabilitare energetica a cladirilor, unde vor fi si aici fonduri structurale disponibile, dar si reducerea TVA pentru aceste lucrari", a declarat presedintele ARACO Iasi, Dumitru Rabei. El a aratat ca alta masura este reducerea TVA pentru proiectele de locuinte sociale.
"In ceea ce priveste masurile pe termen lung, ARACO propune imbunatatirea licitatiei achizitiilor publice, prin reducerea unor termene si modificarea criteriilor de acordare a contractelor, care sa nu mai fie exclusiv pretul cel mai scazut", a spus presedintele ARACO Iasi. Dumitru Rabei a adaugat ca autoritatile centrale si locale trebuie sa deconteze cu prioritate lucrarile executate de firme. Acesta a aratat, de asemenea, ca principala masura anticriza pe care ar trebui sa o aiba in vedere statul este realizarea de investitii. "In conditiile in care criza isi arata coltii din ce in ce mai mult, statul trebuie sa investeasca in economie, in proiecte de infrastructura, care duc si la dezvoltarea altor sectoare", a mai adaugat Dumitru Rabei.(G.C.)