Oamenii cu bani din Iasi trebuie sa ajute Maternitatea „Cuza Voda”

Oamenii cu bani din Iasi trebuie sa ajute Maternitatea „Cuza Voda”

Conducerea spitalului a facut un apel pentru a obtine sustinere financiara in cazurile medicale costisitoare. Daca o interventie chirurgicala costa 5.000 de lei, Casa Judeteana de Asigurari deconteaza doar 1.300 lei.

Atentie! Mai multe cartiere din Iasi raman, joi, fara apa. Populatia, sfatuita sa-si faca rezerve
Michelle Obama, aflata in turneu in Africa de Sud, a adus un omagiu victimelor apartheidului

Deseori, medicii de la maternitatea Cuza Voda pun bani din propriul buzunar pentru a cumpara cele necesare interventiilor medicale. Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza costul real ci baremul minim de cheltuieli. Astfel, daca o interventie costa in realitate peste 5.000 de lei, CJAS plateste mai putin de un sfert. "Vreau sa va reamintesc ca  maternitatea Cuza Voda, in decursul anului 2010 au fost cazuri care au necesitat consumuri de medicamente, materiale sanitare, nemaipunand la socoteala activitatea medicala a echipelor cu sume care variaza intre cinci sute de milioane  si un miliard cinci sute de miloane, desi aceste cazuri sant decontate de catre CAS cu suma de numai treisprezece milioane", a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, manager Spitalul de Obstetrica- Ginecologie "Cuza Voda". "Practic, eu vreau sa intitulez acest proiect "Adopta maternitatea Cuza Voda", de ce adopta o maternitate, pentru ca o maternitate este un spital care aduce foarte multe bucurii familiilor si chiar daca oamenii nostri de afaceri sunt la varsta in care nu mai pot sa aiba copii, o sa aiba nepoti si actul medical din maternitatea Cuza Voda ar trebui sa se desfasoare in conditii foarte bune", precizeaza Maria Stamatin, director medical maternitatea "CuzaVoda".

Conducerea Maternitatii sustine ca in 2010 a primit buget doar pentru salarii si o parte din fondurile pentru utilitati.

"Este foarte greu ca cea mai mare maternitate din tara sa-si desfasoare activitatea medicala in aceste conditii, am folosit foarte mult fondurile proprii, dar din nefericire, am ajuns la o datorie penru materiale sanitare, medicamente, reactivi in jur de 7 miliarde de lei vechi",  a amintit Mircea Onofriescu, manager Spitalul de Obstetrica- Ginecologie "Cuza Voda". "S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca asa cum stim cu totii, sistemul sanitar din Romania este in stare de coma. De aproximativ doi ani, dar cel mai rau a fost in acest an, in anul 2010, banii alocati spitalelor au fost in majoritatea situatiilor, doar pentru salarii si ceva din utilitati", a spus Maria Stamatin, director medical maternitatea "CuzaVoda". Donatiile pentru maternitatea Cuza Voda pot fi facute in contul deschis la Trezorerie : RO 63 TREZ 4065041 XXX 000 714. 

F.D.