O noua medalie pentru invatamantul iesean

O vara plina de premii, asa a fost - cel putin pana acum, vacanta pentru reteaua de invatamant preuniversitar iesean. Iar ultima medalie a mers, din n

Panica in cartierul Canta
Permisii pentru puscariasii de lux ai Romaniei. Relu Fenechiu – 4 invoiri pentru „mentinerea legaturilor de familie”

O vara plina de premii, asa a fost – cel putin pana acum, vacanta pentru reteaua de invatamant preuniversitar iesean. Iar ultima medalie a mers, din nou, la Colegiul National. Andrei Mircea Lupuleasa, de la Colegiul National Iasi, a fost medaliat cu bronz in cadrul Olimpiadei Internationale de Stiinte ale Pamantului – IESO, competitie de mare anvergura, care a avut loc in perioada 8-17 august 2018 in Kanchanaburi, Thailanda.

Bronzul obtinut de Andrei a venit dupa alte cateva medalii la olimpiadele internationale de anul acesta – argintul adus de Tudor Cristian Cozma la chimie (Praga – Bratislava) si cele trei medalii de aur de la geografie, castigate de Bianca Solomon, Manuel Fosalau si Andrei Sandu la Quebec, Canada.

La Olimpiada Internationala de Stiinte ale Pamantului au participat elevi din 31 de state, Iasul putandu-se mandri deja cu o frumoasa traditie si rezultate deosebite la editiile anterioare ale acestei competitii. Pentru fiecare participant, competitia a constat in examene teoretice si practice, precum si intr-un test de teren. Delegatia Romaniei din care a facut parte si Andrei Lupuleasa a fost formata din patru elevi, ieseanul fiind coordonat de profesorii Cornelia Fiscutean (geografie), Adriana Preotu (biologie), Marioara Lacatus (chimie) si Andu Emilian Oatu (fizica).

„Aceasta este, cel mai probabil, una dintre cele mai stralucitoare vacante de vara, la propriu, daca ne raportam la medaliile extrem de merituoase castigate de elevii ieseni in cadrul unor concursuri internationale de mare prestigiu. Andrei a demonstrat abilitati deosebite in toate domeniile principale ale stiintelor pamantului, inclusiv geologia, geofizica, meteorologia, oceanografia, astronomia si stiintele mediului, domenii in care toti elevii participanti, elevi de liceu din intreaga lume, au fost testati in cadrul probelor de concurs”, a declarat prof. dr. Mihaela Lesenciuc, inspector scolar Geografie.

Olimpiada Internationala de Stiinte ale Pamantului – IESO a fost fondata ca una dintre activitatile majore ale Organizatiei Internationale pentru Educatie in Domeniul Geologiei – IGEO. IGEO este afiliata si sponsorizata de Uniunea Internationala de Stiinte Geologice (IUGS). Obiectivele IGEO sunt de a promova educatia geo-stiintifica la toate nivelurile internationale, de a incuraja si de a dezvolta constiinta publica a Geostiintei, in special in randul tinerilor, si de a contribui la imbunatatirea calitatii educatiei pentru Stiintele Pamantului din intreaga lume.