Noaptea etnobotanicelor

5 pacienti au ajuns in doar cateva ore la UPU de la Spitalul Clinic de Urgente "Sfantul Ioan" in urma intoxicatiei cu etnobotanice. Un student de 22 de ani si o studenta de 20 de ani au fost adusi de prieteni de la o petrecere "condimentata" cu etnobotanice.

O localitate si 70 de locuinte izolate din cauza ploilor
Liceul de Informatica Iasi, ambasadorul Iasului in Parlamentul European

Au fost preluati rapid de medicii de urgenta si au necestitat masuri de reechilibare complexe.Pacientii au ramas internati la Toxicologie si beneficiaza de suportul psihologic al celor de la CIRTITA.

Un alt pacient de 23 de ani a fost adus in stare grava dupa consumul de etnobotanice necesitand resuscitare respiratorie si volemica. Examenele toxicologice au identificat si THC (tetrahidrocanabinol)-canabis. Este un pacient ce consuma etnobotanice de cel putin 1 an ce va necesita si tratament la drogodependenti atunci cand starea clinica se va ameliora. Si un pacient de 14 ani a fost adus de familie cu suspiciunea de consum de astfel de produse. Pacientul prezenta agitatie pishomotorie si anxietate extrema asociate tulburarilor respiratorii si cardiace.

Un alt tanar de 23 de ani a fost adus de politie si ambulanta dupa ce, in urma consumului de etnobotanice, a incercat sa se sinucida utilizand un cutit. Tatal pacientul a intervenit pentru a-l salva si prezinta plagi la nivelul mainii stangi.

Numarul mare al acestor pacienti ce presupun interventia unor servicii medicale multiple (Salvare, UPU, Toxicologie, Drogodependenti, asistenta psihologica si psihiatrica) precum si interventia frecventa a Politiei si Jandarmilor au determinat initierea de la Spitalul de Urgente "Sfantul Ioan" a unui proiect legislativ ce prevede instituirea unei "taxe de viciu" pentru cei care comercializeaza aceste produse din care sa se asigure decontarea cheltuielilor medicale si sociale.

(Comunicat de presa)