Muzeul „George Topirceanu” s-a redeschis dupa prima renovare capitala de la infiintare

Muzeul „George Topirceanu” s-a redeschis dupa prima renovare capitala de la infiintare

Recent, muzeul „George Topirceanu” a fost redeschis publicului dupa o serie de lucrari menite sa revigoreze interiorul casei in care a locuit poetul, dar si spatiile exterioare.

Pensionarii isi cer contributiile pe care le-au platit la sanatate
Studenta moarta in accidentul din Bucium a decedat din cauza unui traumatism toracic sever

Timp de o luna, la muzeul „George Topirceanu”, aflat in componenta Muzeului Literaturii Romane Iasi, s-a desfasurat prima lucrare de renovare capitala de la inaugurarea muzeului in anul 1985. Renovarea a cuprins spatiile interioare si exterioare ale muzeului, precum si bustul si soclul poetului. Mergand pe aceeasi linie a improspatarii muzeului, expozitia permanenta din interior a fost reamenajata.

Casa in care a locuit George Topirceanu (strada Ralet, nr. 7) in perioada 1932-1937 a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si a apartinut poetului Demostene Botez. Aici a fost instalat si sediul revistei „Insemnari literare”, la 8 ianuarie 1919, din care faceau parte: Mihai Sadoveanu, Garabet Ibraileanu, George Topirceanu si Demostene Botez.

Expozitia permanenta cuprinde obiecte de scris, manuscrise, carti cu dedicatie, fotografii, colectii de reviste. Dintre obiectele personale ale poetului G. Topirceanu se pastreaza un sfinx si o piramida in miniatura, un sfesnic, un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat si negative pe sticla realizate de poet, precum si alte diverse obiecte.

Renovarea muzeului „George Topirceanu” face parte din noua strategie de revitalizare a Muzeului Literaturii Romane Iasi care cuprinde, pe langa programe culturale diversificate, si proiecte de renovari ale muzeelor si caselor memoriale. Astfel, in ultimul an au avut loc lucrari de renovare la muzeul „Mihai Eminescu”, muzeul „Mihail Sadoveanu”, precum si in cladirea noua a muzeului „Ion Creanga”.

Muzeul „George Topirceanu” poate fi vizitat de marti pana duminica, in intervalul orar 10-17:00. Accesul vizitatorilor este gratuit in prima duminica a fiecarei luni. Mai multe informatii se regasesc pe adresa www.muzeulliteraturiiiasi.ro sau pe pagina de Facebook.