Moldomobila SA in prag de faliment

Moldomobila SA in prag de faliment

Bugetul de stat este la un pas de a ramane fara  aproape 60 de milioane de lei. Suma reprezinta datoriile a doua societati comerciale aflate in pragul falimentului. Actionarii Moldomobila  SA au solicitat pe 23 iunie intrarea in  insolventa.

Reducerile de sezon nu ii atrag pe ieseni
14 din cei 27 de inculpati in dosarul taierilor ilegale din Vadu Vejei, in arest preventiv

In aceeasi procedura este si  Moldomobila Romania, la cererea SC Remat SA. Atat Moldomobila cat si Moldomobila Romania  sunt firme controlate de omul de afaceri Adrian Butuca. Pe 23 iunie, actionarii Moldomobila au depus cerere la Tribunalul Iasi de intrare in insolventa. Potrivit site-ului ANAF, la 31 martie 2011, societatea avea datorii la bugetul consolidat al statului in valoare totala de 37,5 milioane de lei. Initiativa este oarecum surprinzatoare, in  conditiile in care, pana acum, in ciuda datoriilor imense la bugetul de stat, societatea si-a desfasurat nestingherit activitatea.  In decursul anilor, fiscul iesean si-a demonstrat incompetenta in recuperarea debitelor, prin nenumarate incercari esuate de a valorifica bunurile societatii. Sa fie o explicatie faptul ca audiul companiei era asigurat de Dutica Grigoriu, nimeni alta decat sotia directorului executiv adjunct al Fiscului, Ioan Grigoriu? Surse din cadrul Directiei Generale  de Finante afirma ca tocmai lagatura cu Ioan Grigoriu a determinat conducerea Moldomobila SA sa ceara intrarea in insolventa. Potrivit acelorasi surse, prin detasarea lui Ioan  Grigoriu la Directia Vamala pentru o  perioada de 8 luni, societatea nu a mai putut amana problema datoriilor.

Nici Moldomobila Romania SA, societate infiintata cu scopul de a salva Moldomobila, nu sta mai bine. Pe 16 iunie, Remat SA a cerut Tribunalului Bucuresti, prin intermediul unei firme de recuperare creante intrarea in  faliment. Moldomobila Romania avea la 31  martie 2011, datorii la bugetul de stat in valoare totala de 22,3 milioane de lei. Moldomobila Romania  aflata in executare silita a beneficiat de sprijinul angajatilor Fiscului iesean. In cele din urma  a reusit sa scape de executarea bunurilor si  sa-si mute sediul social in capitala. Avand in vedere ca in decursul anului, Fiscul nu a reusit sa recupereze aproape niciun leu din datoriile celor doua societati la bugetul de stat, ne  punem intrebarea cat din cele aproape 60 de  milioane de lei vor reusi angajatii statului sa recupereze in urma intrarii in insolventa a firmelor. G.C.