Ministerul Sanatatii avertizeaza: virusul de la Iasi e agresiv. Toti elevii vor fi vaccinati de urgenta

Toti elevii din Iasi vor fi vaccinati de urgenta pentru a se preveni aparitia si mai multor cazuri de imbolnavire cu gripa porcina. Ministerul Sanatatii va achizitiona 1 milion de doze de vaccin in regim de urgenta pentru a imuniza toti elevii din Iasi si Bucuresti, unde au aparut focare mari de cazuri

Referendum 2018: Un mare ESEC
Iesenii pleaca in concediu in strainatate

de gripa porcina. Masura luata este necesara deoarece virusul care a dus la aparitia focarului local de la Iasi este foarte agresiv si se poate raspandi extrem de repede. Autoritatile vor institui un nou protocol de actiune in caz de imbolnavire cu gripa porcina. Astfel, joi, Comitetul de Coordonare pentru gripa a decis realocarea unor fonduri destinate initial pentru misti si dezinfectanti catre achizitia de vaccin pandemic. Cele 1 milion de doze, care vor fi cumparate in regim de urgenta, vor fi utilizate pentru imunizarea elevilor din scolile si liceele din Iasi si Bucuresti, unde exista focare de gripa porcina. Vor fi vaccinati, prioritar, elevii de liceu, deoarece acestia prezinta, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de raspandire a virusului. De asemenea, in perioada imediat urmatoare, Ministerul Sanatatii va transmite catre toate unitatile spitalicesti un nou protocol privind modul in care se va face evaluarea cazurilor A/H1N1. Ministerul Sanatatii atentioneaza populatia sa respecte recomandarile medicilor cu privire la igiena personala si recomanda evitarea aglomerarilor umane. In cazul aparitiei oricaror simptome de viroza respiratorie, trebuie evitata automedicatia si este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importanta pentru limitarea raspandirii virusului.

Simptomele infectiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemanatoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jena in gat, febra de peste 37 grade, stare generala proasta. Conform declaratiilor specialistilor, rata de atac a imbolnavirilor cu A/H1N1 poate fi de 30%, la nivel mondial, iar rata de mortalitate in cazul acestor imbolnaviri poate ajunge la 2,5%. S.C.