Mansardele si sarpantele ridicate ilegale raman neexpertizate!

In ultimii ani, in Iasi, cererea mare de apartamente a dus la explozia constructiilor la mansardele blocurilor. Majoritatea celor care au realizat ast

Targ cu produse traditionale si ecologice
Primaria Pascani a inceput elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU)

In ultimii ani, in Iasi, cererea mare de apartamente a dus la explozia constructiilor la mansardele blocurilor. Majoritatea celor care au realizat astfel de constructii au sustinut ca de pe urma mansardarii blocurilor au de castigat atat asociatia, firmele constructoare si, evident, cei aflati in cautarea unor locuinte, pe care si-au procurat-o la preturi mult mai mici decat ar fi dat in mod normal pe un apartament obisnuit. Singura problema o constituie faptul ca 90% dintre mansardele construite in Iasi au fost ridicate ilegal, fara expertizari sau certificate de urbanism. Pornind de la acest aspect si in urma faptului ca la orice rafala de vant mai puternic zboara acoperisurile blocurilor, municipalitatea ieseana a demarat inca de anul trecut o actiune prin care le solicita tuturor asociatiilor de proprietari sa intre in legalitate. „Nu vorbim aici nici de demolarea mansardelor, nici de evacuarea celor care locuiesc in ele, ci doar de intrarea in legalitate. Mii de sarpante si mansarde au fost ridicate ilegal. Le vom cere asociatiilor de proprietari, cele care si-au dat acordul pentru ridicarea acestor constructii, expertizarea mansardelor, precedata de obtinerea certificatului de urbanism. Nu va fi o misiune usoara, insa mizam pe sprijinul asociatiilor de proprietari”, declara edilul-sef.

28 din 1.000!

Din pacate, situatia treneaza. In vara anului trecut, Serviciul Control Urbanism al Politiei Locale constata faptul ca din 967 de sarpante si 112 mansarde amenajate pe blocurile din Iasi, doar 150 au autorizatie de construire. In luna mai 2018 au obtinut certificate de urbanism pentru autorizarea interventiilor la construire sarpantei 28 de blocuri din cartierele Dacia si Nicolina desi potrivit edililor presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari au inaintat cereri la Serviciul de Urbanism „cu sutele”. „Nu pot si nici nu vreau sa demolez aceste structuri, dar le voi solicita asociatiilor de proprietari o colaborare. In primul rand e nevoie expertizarea cu un expert tehnic autorizat, precedata de cererea de eliberare a unui certificat de urbanism in vederea intrarii in legalitate. Prin proiectul de autorizare se vor impune masuri privind intarirea structurii amenajarii respective”, a precizat edilul-sef.