Lucrarile gazoductului Ungheni – Iasi vor incepe in august

Lucrarile gazoductului Ungheni – Iasi vor incepe in august

Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie din Romania, si Valeriu Lazar, ministrul Economiei de la Chisinau, au stabilit ca lucrarile la constructia conductei de gaze Ungheni-Iasi sa inceapa in luna august.

Caravana Filmelor NexT se opreste de luni in parcul Palas Iasi
Tentative de sinucidere

La Chisinau a fost anuntata o licitatie internationala pentru lucrarile gazoductului care va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova si care va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Pentru constructia segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova, Guvernul roman a acordat un grant nerambursabil de noua milioane de euro.

Valeriu Lazar a susinut ca lucrarile de constructie ar putea sa fie finalizate catre sfirsitul acestui an, dar urmeaza sa fie efectuate si alte lucrari pentru ca gazoductul sa fie pus in functiune. La faza finala a proiectului urmeaza sa fie construita o statie de comprimare, cu fonduri structurale europene, precum si gazoductul Ungheni-Chisinau, cu o lungime de 130 km.

Autoritatile romane vor ca lucrarile sa se finalizeze pana la sfirsitul acestui an, dupa lucrarile Consiliului European privind sectorul energetic. Valoarea totala a proiectului de construcie a gazoductului este de 20 de milioane de euro. Lungimea totala a gazoductului va fi de 43,2 km, din care 32,8 km pe teritoriul Romaniei.

Conducta de gaze Iasi-Ungheni, ce va interconecta retelele de gaze ale Romaniei si Republica Moldova, va putea transporta 1,5 miliarde metri cubi de gaze anual.