Inspectorii ITM au aplicat sanctiuni de miliarde lei vechi

Inspectorii ITM au aplicat sanctiuni de miliarde lei vechi

Intr-o singura luna, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi au aplicat sanctiuni contraventionale in cuantum de peste trei miliarde lei vechi pentru munca fara forme legale, pentru probleme privind securitatea si sanatatea in munca.

Elev judecat dupa o cursa nebuna
Astarastoae respinge acuzatiile ANI: Sunt socat

In decursul lunii aprilie s-au depistat zeci de cazuri in care angajatorii ieseni s-au folosit de persoane pentru executarea muncii in cadrul firmelor, fara a le intocmi acestora forme legale de munca. Asadar, pentru depistarea cazurilor de „munca la negru“, luna trecuta s-au efectuat aproximativ 250 de controale, in urma carora s-au depistat 18 agenti economici care aveau in cadrul personalului 23 de lucratori fara forme legale de munca. Urmare a acestui aspect, inspectorii ITM Iasi au aplicat amenzi in valoare totala de 2,45 miliarde de lei vechi. Cele mai multe cazuri de „munca la negru“ au fost depistate la firmele de constructii, urmate in top de societatile de vulcanizare, spalatorie si taximetrie. Printre firmele care practica munca fara forme legale se numara si cele care se ocupa de paza si protectie, dar si din comert.

Referitor la verificarile pe linia sanatatii si securitatii in munca, in luna aprilie inspectorii ITM au desfasurat controale la 150 de unitati, constatandu-se 250 de neconformitati la lege. In cauza s-a dispus sanctionarea cu avertisment, dar si amendarea in noua cazuri, cu sanctiuni contraventionale in cuantum de 600 de milioane de lei vechi. Printre problemele constatate s-au numatrat: lipsa echipamentelor de protectie pentru lucratori, existenta unor echipamente vechi care atenteaza la siguranta lucratorului si nu numai.