Indiferenta: in scoli se fumeaza sub nasul profesorilor

Regulamentul scolar interzice fumatul in scoala. In multe din scoli se aplica amenzi, pe langa scaderea notei la purtare. Legea care interzice fumatul in spatiile publice nu este deloc pe placul elevilor fumatori. De fapt, ar accepta-o, dar numai cu conditia sa nu se aplice si in scoli.

Iata programul bancilor, mall-urilor si supermarketurilor in primele zile ale anului
La spital dupa ce au cazut de pe schela

Solutia ideala, este infiintarea celebrelor fumoare, utile mai ales pe timpul iernii, cand le ingheata degetele pe tigara din cauza gerului, dupa cum ne-a spus un elev. „M-am saturat sa fumez ca un om care este urmarit, sa ma ascund in wc-urile liceului si sa stau cu ochii in patru ca sa nu intre vreun profesor. De ce nu ni se permite sa avem un fumoar? Cred ca ar fi o idee geniala. Ar trebui propusa o lege in acest sens!”, ne-a spus Catalin, elev intr-un liceu iesean. Asadar, elevii care mai trag o „pipa” pe la colturile scolii vor sa intre in legalitate, cu toate ca in regulamentul de organizare si functionare a scolilor este interzis acest lucru. Elevii nu se gandesc nici o clipa la sanatatea lor, iar profesorii, prin atitudinea lor indiferenta, nici atat. De cele mai multe ori, profesorii nu iau nici o masura impotriva celor care fumeaza. Intelegerea tacita dintre elevi si profesori: „Eu ma ascund cand va vad, dumneavoastra va intoarceti privirea in alta parte”, functioneaza de minune. „La mine in liceu se fumeaza in curtea scolii si nu ne zice nimeni nimic. In alti ani nu aveam voie, dar daca profesorii au vazut ca nu au ce face, s-au resemnat!”, a scris Ana Adrian, pe site-ul Ministerului Educatiei. In unele licee se practica si amenzile. Astfel, la unele licee din Iasi, elevii care sunt prinsi fumand sunt amendati cu 3 sau chiar 5 lei, pentru o tigara. Amenzile, notele scazute la purtare, fumatul in afara scolii, cu acordul directorului, sunt cateva masuri pe care profesorii din cateva licee iesene sustin ca le aplica, dar nu inainte de a sublinia: „La noi in liceu nu se fumeaza!”.

Din ultimul studiu realizat de ESPAD reiese ca 64% dintre elevii cu varste sub 16 ani fumeaza. Alti 32% au fumat prima tigara inainte de 14 ani si 75% cred ca doar persoanele care fumeaza 1-2 pachete de tigari pe zi se vor imbolnavi. Ceea ce elevii nu stiu este ca fumatorii sunt condamnati sa traiasca cu 8 ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care fac si o boala asociata tabagismului, traiesc in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii. A.S.