Incidente in curtea Mitropoliei in timpul Slujbei de Inviere

Incidente in curtea Mitropoliei in timpul Slujbei de Inviere

Mii de ieseni au participat in aceasta seara la Sfanta Liturghie savarsita de Invierea Domnului Iisus Hristos la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Femeile operate de cancer la san ar putea beneficia gratuit de proteze
Premierul Victor Ponta vine la inaugurarea ansamblului Palas

Programul liturgic la Catedrala Mitropolitana din Iasi dedicat Sfintei Invieri a inceput la ora 23:30, cand a fost intampinat Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La ora 12:00, slujba a fost oficiata de IPS Teofan alaturi de un sobor de preoti. Credinciosii crestin-ortodocsi din municipiul Iasi, dar si din imprejurimi au tinut sa ia Sfanta Lumina adusa tocmai de la Ierusalim de la Mormantul Mantuitorului.
Dupa proclamarea Invierii, IPS Parinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvant miilor de credinciosi prezenti, dupa care s-a cantat Utrenia pe podimul din fata sfantului lacas.
La finalul slujbei au fost sfintite prinoasele aduse de credinciosi. In jurul orei 3:30, in Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iasi, IPS Teofan, impreuna cu parintii catedralei au ciocnit cate un ou cu iesenii care au asistat la slujba Invierii. Oamenii au primit cate o pascuta si un pahar cu vin.
Slujba celei de-a Doua Invieri va fi oficiata duminica, 5 mai, de la ora 12:00 de catre Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In cadrul acestei slujbe se va citi Sfanta Evanghelie de la Ioan, cap. XX, versetele 19-25, in opt limbi. "Citirea in limbi a Evangheliei reprezinta propovaduirea Evangheliei la toate neamurile. Cand se vor canta stihoavnele, IPS Teofan si parintii catedralei vor iesi in fata sfantului altar. Atunci se va saruta Sfanta Evanghelie de catre fiecare credincios. Oamenii vor fi salutati cu "Hristos a inviat!". Cei salutati vor raspunde "Adevarat a inviat!".

La slujba de Inviere au participat aproximativ 3000 de ieseni, iar noaptea nu a fost lipsita de mici incidente. Lumina Sfanta a fost adusa cu avionul la Suceava, iar de acolo a fost preluata si adusa la Iasi cu un autoturism al Mitropoliei. Doi barbati rromi au insistat sa primeasca imediat Lumina, insa jandarmii au intervenit rapid si i-au indepartat. De asemenea, la miezul noptii, cand IPS Teofan, Mitropolitul Moldvei si al Bucovinei a inceput sa imparta Lumina, mai multe persoane s-au imbulzit ca sa fie primii care isi aprind candelele. La ora 01.00, mai bine de jumatate dintre credinciosi au plecat spre locuinte. Aproape 50 de forte de ordine au asigurat in curtea Mitropoliei si pe strazile adiacenrte, ordinea si linistea publica.