Incepe admiterea la Universitatile de Medicina si Farmacie „Grigore T.Popa” si „Al.I.Cuza” din Iasi

Incepe admiterea la Universitatile de Medicina si Farmacie „Grigore T.Popa” si „Al.I.Cuza” din Iasi

Inscrierile pentru concursul de admitere la toate specializarile din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iasi au loc online si incep luni.
 

Vezi unde te poti angaja saptamana aceasta
Marius Striblea este noul decan al Baroului Iasi
Purtatorul de cuvant al UMF Iasi, Ivona Burduja, a declarat pentru AGERPRES ca inscrierea pentru concursul de admitere se va desfasura in perioada 17 – 23 iulie si are doua etape, prima constand in completarea formularului de inscriere online pana pe 23 iulie, ora 11.00, iar cea de-a doua etapa – in depunerea dosarului de inscriere la Institutul de Anatomie sau la Facultatea de Farmacie, functie de studiile pentru care opteaza fiecare concurent al carui dosar a fost considerat valid.
 
‘Pentru candidatii care nu au acces la internet, s-au pus la dispozitie calculatoare la Biblioteca UMF, din strada Vasile Alecsandri nr. 7, unde pot completa aceste formulare astfel: in perioada 17 – 21 iulie, in intervalul orar 9 – 13, in perioada 22 – 23 iulie, in intervalul orar 9 – 11. Taxa de inscriere la Concursul de Admitere a ramas la acelasi nivel cu anii precedenti. Astfel, la specializarile Medicina, Medicina Dentara, Farmacie, Asistenta Medicala Generala taxa este de 350 de lei, pentru specializarile Nutritie si Dietetica, Tehnica Dentara, Balneofiziokinetoterapie si Recuperare taxa este de 250 de lei, iar la specializarea Bioinginerie de 150 de lei. Concursul de admitere va avea loc in data de 26 iulie, sub forma unui test grila. Concursul va avea durata de trei ore, cu incepere de la ora 10.00. Clasificarea candidatilor se va face in ordinea descrescatoare a mediei, in care o pondere de 90% va avea nota obtinuta la testul grila, iar 10% media de la Bacalaureat’, a declarat Ivona Burduja.
 
Pentru anul universitar 2017-2018 concursul de admitere se organizeaza pe domenii de licenta, la Medicina, Medicina Dentara, ambele facultati avand durata studiilor de 6 ani, Facultatea de Farmacie, cu durata studiilor de 5 ani, Facultatea de Asistenta Medicala Generala, cu durata studiilor de 4 ani, Facultatea de Bioinginerie, cu durata studiilor 4 ani, Colegiul de Nutritie si Dietetica, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Tehnica Dentara, cu durata studiilor 3 ani.
 
‘Admiterea la studii superioare in Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi, pentru toate ciclurile universitare, atat pentru locurile finantate de la bugetul de stat, cat si pentru locurile cu taxa, se realizeaza numai prin concurs de admitere, in limita locurilor aprobate pentru anul respectiv. Candidatii din acest an la concursul de admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iasi vor concura pe acelasi numar de locuri bugetate ca cel de anul trecut’, a precizat Burduja.
 
Potrivit sursei citate, cele 694 de locuri la buget au fost distribuite astfel: 297 la Medicina, 50 la Asistenta Medicala Generala, doua la Nutritie si Dietetica, 87 la Medicina Dentara, 30 la Tehnica Dentara, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie si recuperare si 60 la Bioinginerie Medicala.
 
‘Daca la buget nu sunt surprize, a crescut in schimb numarul de locuri cu taxa in lei si in valuta, cu 95 mai multe decat anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxa s-au suplimentat la Medicina, pentru seria in limba engleza – 200 in total, cu 50 de locuri mai mult fata de anul trecut si 100 de locuri pentru seria in limba franceza la Medicina Dentara, cu 30 mai multe fata de cifra aprobata anul trecut’, a declarat Ivona Burduja.
 
Pentru perioada admiterii, UMF Iasi pune la dispozitie 80 de locuri de cazare in caminele E5 si 1 Mai B, tariful de cazare fiind de 50 lei de persoana pe zi. Cererile de cazare se depun la Serviciul Facilitati studenti, de la parterul caminului E5, in perioada inscrierilor pentru concursul de admitere, in intervalul orar 9 – 15.00.
 
To maine incepe admiterea si la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
 
Absolventii de liceu au la dispozitie cinci zile pentru a se inscrie la una dintre cele 15 facultati ale Universitatii , fiind oferite 3.400 de locuri bugetate, conform reprezentantilor institutiei de invatamant superior.
 
Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la UAIC, a declarat ca pentru anul universitar 2017 – 2018 inscrierile se desfasoara in perioada 17 – 21 iulie, absolventii de liceu avand la dispozitie 3.400 de locuri bugetate, carora li se adauga alte 196 de astfel de locuri, destinate candidatilor de etnie roma si romanilor de pretutindeni, precum si 81 de specializari orientate spre stiinte reale si umane.
 
Olimpicii vor fi admisi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se inscriu, fara a trece prin selectia de dosare sau examen.
 
Pentru master oferta academica este mai bogata, aceasta constand in 128 de specializari cu 2.295 de locuri bugetate.
 
Ca si in anii anteriori, la cinci dintre cele 15 facultati ale UAIC Iasi admiterea se va face pe baza de concurs. Printre facultatile care vor avea o proba suplimentara la admiterea la licenta, pe langa dosar, se numara Facultatea de Drept, unde candidatii vor sustine un test la Limba romana, care va consta in proportie de 50% la media finala de admitere.
 
La Facultatea de Educatie Fizica si Sport, absolventii care opteaza pentru specializarea Educatie Fizica si Sportiva vor sustine o proba sportiva eliminatorie, iar pentru specializarea Kinetoterapie si motricitate speciala, un test scris la Biologie.
 
La Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, specializarea Pedagogia Invatamantului primar si prescolar, absolventii vor trebui sa sustina o proba eliminatorie de aptitudini muzicale, la fel ca si la Facultatea de Teologie Ortodoxa, unde la specializarea Teologie Ortodoxa Pastorala candidatii vor da o proba vocationala de muzica, iar 50% din media de admitere va fi rezultatul unei probe scrise de specialitate.
 
Si la Facultatea de Teologie Romano-Catolica, la specializarea pastorala, media de admitere va consta intr-un procent de 40% din nota de la proba orala la Teologie Dogmatica.
 
Absolventii de liceu care doresc sa devina studenti la Facultatea de Informatica, specializarea Informatica, vor sustine un test scris la Matematica sau Informatica, care va reprezenta jumatate din media finala. Pentru liniile de studiu internationale, candidatii vor sustine si un test de limba straina.
 
Doar in cazul in care nu se vor ocupa toate locurile la prima sesiune de admitere, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” va organiza o a doua perioada de inscrieri, in intervalul 7 – 9 septembrie 2017.