In supermarketuri ar putea aparea afise cu bolile cauzate de aditivii alimentari

Deputatul iesean Petru Movila va propune o lege care sa prevada afisarea in magazinele care vand produse alimentare a unor postere in care sa fie prezentate efectele negative ale aditivilor alimentari asupra sanatatii.

Aeroport la Pascani
Gerul face tot mai multe victime

Potrivit proiectului, in toate unitatile sau spatiile in care se vand produse alimentare este obligatoriu avertizarea consumatorilor prin intermediul unui afis standard care contine denumirile aditivilor alimentari periculosi pentru sanatate si efectele acestora asupra organismului.

Afisul va trebui sa aiba dimensiunea standard A2 (420×594 mm) si va contine un mesaj de tipul „Atentie: in acest spatiu se comercializeaza produse care contin aditivi alimentari”. Avertismentul va avea culoarea neagra urmat de prezentarea aditivilor periculosi pentru sanatate, denumirea comerciala (ex.: E501), denumirea chimica si efectul lor asupra organismului, inclusiv bolile pe care le pot genera in cazul unui consum prelungit. Afisul de avertizarea va trebui expus intr-un loc vizibil, accesibil consumatorilor, la o inaltime la care sa poata fi citit cu usurinta si iluminat corespunzator. „Exista numeroase studii care demonstreaza ca o serie de aditivi alimentari sunt foarte daunatori pentru organismul uman si consumarea lor in cantitati apreciabile si frecvent pot duce la aparitia unor boli grave sau a cancerului. Prin aceste afise, care sa le explice actiunea aditivilor periculosi asupra sanatatii lor, consumatorii pot opta astfel in cunostinta de cauza pentru anumite produse. Este mai usor si mai economic sa previi o boala decat sa o tratezi. Iar avertizarea oamenilor face parte din sistemul de preventie”, a declarat deputatul Petru Movila, intr-un comunicat de presa.

Proiectul de lege va fi depusde deputatul iesean pe 1 februarie. I.B.