Iasi: Spital si medic, obligati la daune de peste 200.000 de euro!

Un medic din cadrul unui spital iesean a scapat deocamdata de pedeapsa, dupa ce a fost acuzat de neglijenta in serviciu. In schimb, atat acesta, cat s

Portar de Nationala, gasit mort in Tatarasi
„Ora Pamantului”

Un medic din cadrul unui spital iesean a scapat deocamdata de pedeapsa, dupa ce a fost acuzat de neglijenta in serviciu. In schimb, atat acesta, cat si unitatea medicala au fost obligati de instanta la plata unor despagubiri de peste 200.000 de euro.

Astfel, la finele saptamanii trecute, magistratii din cadrul Judecatoriei Iasi au emis sentinta in cazul doctorului Bogdan Savu, din cadrul Spitalului pentru Copii „Sfanta Maria”.

„Instanta inceteaza procesul penal avand ca obiect savarsirea de catre inculpatul B.S. a infractiunii de neglijenta in serviciu, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale. Admite in parte actiunea civila exercitata de catre partea civila, prin reprezentantii legali si, in consecinta, obliga inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente (Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sfanta Maria”, din Iasi – n.r.), la plata catre aceasta a sumei de 40.000 de euro, in echivalent lei la data platii, cu titlu de daune materiale, si a sumei de 200.000 de euro, in echivalent lei la data platii, cu titlu de daune morale. Respinge ca neintemeiate restul pretentiilor civile formulate de catre partea civila, prin reprezentantii legali”, au precizat judecatorii ieseni. Decizia nu este definitiva, ea putand fi contestata.

De unde a pornit scandalul

Procesul medicului iesean a inceput pe data de 11 februarie 2016. Procurorii ieseni l-au trimis pe Bogdan Savu in fata instantei, sub acuzatia de neglijenta in serviciu.

Anchetatorii au efectuat cercetari asupra doctorului Bogdan Savu, sef de sectie in cadrul celui mai mare spital de pediatrie din Moldova, „Sfanta Maria”, dupa ce acesta a fost acuzat de malpraxis de doi soti din Iasi, care au sustinut ca baietelul lor s-a ales cu penisul ars in urma unei operatii de circumcizie efectuate de pediatrul iesean.

In urma cu mai bine de cinci ani, familia copilului a depus o plangere penala in acest sens. Parintii copilului care a ramas marcat pe viata au solicitat medicului Bogdan Savu si spitalului la care acesta lucreaza despagubiri totale de peste 700.000 de euro.

Anchetatorii au afirmat ca, pe 20 noiembrie 2008, medicul ar fi operat bebelus de 27 de zile, dupa ce ar fi fost diagnosticat cu „fimoza congenitala”. Savu ar fi efectuat o interventie chirurgicala prin practicarea circumciziei cu ajutorul electrocauterului.

„Pe durata operatiei, inculpatul Savu Bogdan a ajustat in mod necorespunzator intensitatea curentului de taiere / coagulare generat de electrocauter, cu consecinta producerii unei arsuri de gr. I-II pe tegumentul fetei dorsale a diafizei peniene, fiindu-i afectata functionalitatea organului”, au afirmat procurorii ieseni.

Parintii micutului au spus ca l-au internat ulterior la Spitalul pentru Copii Great Ormond Street NHS, din Londra, Anglia, unde s-ar fi constatat ca, in urma procedurii de la Iasi, copilul a dezvoltat complicatii, cauzandu-i probleme grave de mictiune.