Iasi, Capitala Culturala Europeana in 2021?

Iasi, Capitala Culturala Europeana in 2021?

Primaria, in colaborare cu un cotidian local, a organizat la Palatul Rosnovanu dezbaterea „IASI CAPITALA CULTURALA EUROPEANA 2021“.

Sase supravietuitorui ai Pogromului de la Iasi, cetateni de onoare
Gerul face tot mai multe victime

Evenimentul s-a desfasurat ieri, pentru a putea profita de prezenta a trei specialisti europeni care au manageriat candidaturi de succes pentru titlul amintit.

In 2015, un juriu format exclusiv din experti europeni va decide ce oras din Romania merita titlul de „Capitala Europeana a Culturii“. Iasul a intrat in competitie, dar trebuie sa faca fata unei concurente serioase venite din partea altor sase municipii din tara: Cluj, Timisoara, Arad, Brasov, Alba Iulia si Sfantu Gheorghe.

„Capitala Europeana a Culturii“ reprezinta un titlu acordat unui oras desemnat de Uniunea Europeana (UE), pe o perioada de un an calendaristic, an in care se organizeaza o serie de evenimente culturale cu o ampla dimensiune europeana. Evenimentele beneficiaza de o larga desfasurare in ceea ce priveste dimensiunile si domeniile, prin urmare conditiile de natura artistica si culturala pentru obtinerea titlului sunt stricte. Acest titlul se acorda anual, prin rotatie, pentru doua sau mai multe orase din statele UE.

Titlul de Capitala Culturala Europeana (CCE) poate aduce Iasului recunoastere si apreciere la nivel european si international, poate atrage turisti si chiar creste respectul locuitorilor pentru urbe. Mai mult, fiecare euro investit de municipalitatea ieseana in acest eveniment poate genera intre opt si zece euro suplimentari.

La dezbaterea mentionata au participat primarul Gheorghe Nichita, ministrul Culturii, Daniel Barbu, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, prefectul Romeo Olteanu, rectorii principalelor universitati iesene, directorii institutiilor de cultura din municipiu, reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, reprezentanti ai ONG-urilor si cei trei specialisti europeni, Evelyn Seep, Hugo de Greef si Ektor Tsatsoulis.

Principalele teme de discutie au vizat planificarea actiunilor pentru o competitie de anvergura celei care presupune obtinerea titlului de CCE, angrenarea institutiilor reprezentative locale in obtinerea acestui titlu, includerea societatii civile in acest demers, implicarea Guvernului, prin Ministerul Culturii, in organizarea unei asemenea competitii in numele Romaniei, cooperarea institutionala pentru punerea la punct a unor proiecte care sa permita obtinerea titlului de CCE.