Grup organizat specializat in spalare de bani, contrabanda si evaziune fiscala, destructurat

Grup organizat specializat in spalare de bani, contrabanda si evaziune fiscala, destructurat

La data de 21 decembrie a.c., ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi, au actionat pentru destructurarea unei grupari infractionale organizate specializata in spalare de bani, contrabanda si evaziune fiscala.

Apa mai scumpa de pe 1 iulie
Bugetul Iasului, supus aprobarii saptamana viitoare

In fapt, din investigatii, a reiesit ca suspectii, in cursul anului 2010, au introdus in tara, in mod ilegal, importante cantitati de legume/fructe si alte produse accizabile. Ulterior, le-au transportat, depozitat si comercializat la depozite en-gross, pe raza municipiilor Iasi si Bucuresti, fara documente justificative si prin folosirea unor societati comerciale aflate in administrarea fictiva a unor persoane interpuse, toate cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor detinute.

De asemenea, membrii gruparii au derulat si achizitii intercomunitare de legume/fructe, prin intermediul unor firme interpuse, marfuri care au fost ulterior vandute fara intocmirea de documente legale. Prejudiciul creat de suspecti, prin neplata taxelor, accizelor si impozitelor datorate bugetului de stat este estimat la aproximativ 500.000 de euro. La data de 21 decembrie a.c., au fost efectuate 18 perchezitii in judetul Iasi si 5 perchezitii in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, in urma carora au fost ridicate in vederea cercetarilor: 139.256 lei, 19.235 euro, 4.070 lei moldovenesti, 39.500 kg de cartofi, 2.464 kg de usturoi, 181 pachete de tigari, toate de provenienta R. Moldova, un pistol cu aer comprimat cu amortizor, 5 laptop-uri, 13 stampile ale mai multor societati comerciale, telefoane mobile, facturi, documente contabile si alte inscrisuri. De asemenea, au mai fost indisponibilizate: un autoturism de lux, un autoturism de teren, o camioneta, patru microbuze si trei camioane. Impotriva a 17 persoane a fost inceputa urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, contrabanda, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la contrabanda si complicitate la evaziune fiscala. In urma probatoriului administrat in cauza, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi au emis ordonante de retinere pentru 24 ore pentru cinci suspecti, P.C., L.M.O., C.M., P.V. si M.A.S. Totodata, impotriva altor trei suspecti, C.P., C.I.M. si M.C. s-a dispus masura interzicerii de a parasi localitatea pentru o perioada de 30 zile. Cei in cauza risca pentru faptele lor, pedepse privative de libertate de pana la 20 de ani.

(Comunicat de presa, I.P.J. Iasi)