Gheorghe Nichita, nu scapa de fantoma colaborarii cu Securitatea

Gheorghe Nichita, nu scapa de fantoma colaborarii cu Securitatea

* Adeverinta de necolaborare data de CNSAS - atacata in instanta - Anul trecut, la scurt timp dupa ce CNSAS a decis ca primarul Iasiului, pesedistul Gheorghe Nichita, nu a fost colaborator al Securitatii, desi a avut nume de cod si a dat informatii ofiterilor de legatura inca din vremea facultatii, Roxana Plohotniuc, o romånca ce traieste in SUA, a contestat in instanta certificatul de buna purtare dat de CNSAS , cerånd anularea acestui act administrativ. In contestatia depusa pe 13.04.2009 la Curtea de Apel Bucuresti, Roxana Plohotniuc cere instantei

Program special pentru eliberarea buletinelor in saptamana alegerilor
„Mita si votul ilegal inseamna inchisoare”

sa anuleze Adeverinta data de CNSAS lui Nichita, pe care o considera „netemeinica si nelegala“, solicitånd totodata si „constatarea calitatii de colaborator al Securitatii al acestei persoane, pentru urmatoarele considerente:

Din continutul adeverintei nr. 1665/05.03.2009 publicata pe Internet la data de 12.03.2009, emisa in baza notei de constatare SD I/I 219 din data de 22.01.1999 a Directiei de Specialitate din cadrul C.N.S.A.S., rezulta ca domnul Nichita Gheorghe a fost recrutat la data de 27.03.1975, inca de pe vremea studentiei, pentru supravegherea informativa a studentilor romåni de la Facultatea de Hidrotehnica Iasi si a semnat angajamentul de colaborare cu securitatea preluånd numele conspirator de colaborare «Mihai».

Din continutul adeverintei mentionate mai sus rezulta ca domnul Nichita Gheorghe a semnalat aspecte privind comportarea, relatiile si preocuparile studentilor C.A. C.Z. si M.I., aspecte care au fost consemnate in scris“ , subliniaza Roxana Plohotniuc in contestatia depusa la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit acestui document, „Din continutul acestor date rezulta cu prisosinta faptul ca påråtul se incadreaza in prevederile art. 2 lit. B din O.U.G. nr. 24/2008 care defineste notiunea de colaborator al Securitatii astfel: «Colaborator al Securitatii – persoana care a furnizat informatii indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului“.

In opinia reclamantei, „solutia data de C.N.S.A.S. nu contine elemente clare cu privire la informatiile date despre persoanele in cauza, dar chiar simplul fapt ca a semnat un angajament de colaborator al Securitatii si a furnizat acesteia informatii privitoare la activitatea unor cetateni romani colegi de facultate sau cunoscuti demonstreaza ca a avut calitatea de colaborator al Securitatii“.

Potrivit Contenstatiei aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, „informatiile furnizate Securitatii date de numitul Nichita Gheorghe au adus atingere Drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum dreptul la libertatea cuvantului si a opiniilor – art. 28 din Constitutia Romaniei 1965, dreptul la libertatea opiniilor si libertatea de exprimare – art. 19 din Pactul privind Drepturile civile si politice, dreptul la viata privata – art. 17 din Pactul privind drepturile civile si politice“.

In baza acestor constatari, „in temeiul art. 171 si urm. Cod de Procedura Civila, solicit onoratei instante sa oblige C.N.S.A.S. sa depuna la dosarul acestei cauze copii dupa toate inscrisurile din dosarul de colaborator al Securitatii aflat in arhiva sa al domnului Nichita Gheorghe, inclusiv dupa nota de constatare, intocmita de Directia de Specialitate din cadrul C.N.S.A.S. care a efectuat verificarile in acest dosar, pentru ca instanta sa poata aprecia daca intr-adevar informatiile furnizate de acesta Securitatii, cu privire la persoanele prevazute in adeverinte, sunt de natura a-l califica sau nu ca si colaborator al acestui organ de represiune“, sustine contestatara lui Nichita.

Mai mult, aceasta considera ca „este necesara extinderea cercetarilor efectuate pana in prezent de C.N.S.A.S. in dosarul domnului Nichita Gheorghe si care se impun a fi continuate prin mijloacele specifice de care dispune C.N.S.A.S., motiv pentru care va rog sa pronuntati o solutie de anulare a adeverintei sus-mentionate si de trimitere a dosarului la C.N.S.A.S. pentru continuarea cercetarilor in vederea identificarii tuturor elementelor care pot clarifica activitatea acestuia in cadrul organelor de Securitate“.

Cu legea in mana

In conformitate cu prevederile Legii 544/2004, adeverinta eliberata de C.N.S.A.S. constituie un act administrativ si poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de Internet a C.N.S.A.S., si orice persoana interesata poate contesta solutia data. Roxana Plohotniuc a contestat adeverinta eliberata de C.N.S.A.S. lui Nichita in termenul de 30 de zile prevazut de lege, iar in prezent dosarul se afla pe rolul Curtii de Apel din Bucuresti, urmatorul termen fiind inceputul lunii februarie.

Primarul Iasiului, recrutat in anul doi de facultate

Potrivit documentelor ce provin din arhiva fostei Securitati, Gheorghe Nichita, primarul pesedist al Iasiului, a fost recrutat in 1978 pentru supravegherea informativa a studentilor romåni din anul 2 de la Facultatea de hidrotehnica. La dosarul de la C.N.S.A.S. se afla chiar angajamentul din 27.03.1978, olograf, semnat – semnatura nume real, in libertate, primit de cpt. Tudor Lica, Serv. 140, S.M.B. „Informatiile pe care le voi furniza vor fi semnate cu numele «Mihai»“, se angaja Gheorghe Nichita in anul doi de facultate, dornic, se pare, sa contribuie la dezvoltarea comunismului pe cele mai inalte culmi de civilizatie si prosperitate. Doar asa se poate explica precizarea ca „recrutarea se va face pe baza de sentimente“.

Conform acelorasi documente, Nichita a furnizat note informative sub numele conspirativ de colaborator „Mihai“ timp de cinci ani, in perioada 1978-1983.

Turnatorii despre colegii de facultate

Raportul despre felul cum a decurs recrutarea in calitate de colaborator a numitului Nichita Gheorghe, din 30.03.1978, intocmit de cpt. Tudor Lica, Serv.140, S.M.B., merita toata atentia, intrucåt demonstreaza dorinta lui Nichita de a se pune in slujba Securitatii: „Din discutiile purtate cu acesta, s-a constatat ca doreste sa-si aduca contributia la descoperirea si prevenirea unor activitati indreptate impotriva securitatii statului. In aceasta situatie s-a trecut la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativa in råndul studentilor straini si romåni. (…) Nichita Gheorghe a fost de acord si s-a angajat sa depuna eforturi in vederea rezolvarii sarcinilor care ii vor fi trasate. In timpul recrutarii ne-a semnalat unele aspecte privind comportarea, relatiile si preocuparile studentilor Cristian Cristu, Zips Antal si Mahomed Jamal, aspecte consemnate in scris. De comun am stabilit ca notele informative pe care le va furniza sa le semnaleze cu numele conspirativ «Mihai» si, in final, candidatului i s-a luat angajament scris de colaborare cu organele de securitate“.

Instruit de tovarasi

Relatia lui Nichita cu organele Securitatii nu s-a incheiat odata cu terminarea facultatii. Conform documentelor, in 1979, Gheorghe Nichita s-a transferat la G.I.G.C.I. Iasi, unde a fost din nou util organelor Securitatii.

„Fiindu-ne util in acest loc, deoarece este in contact direct cu dispeceratul, cunoscånd avariile conductelor si starile de pericol, ne poate informa din timp pentru a preveni situatiile negative, pentru a cunoaste starile de spirit din råndul salariatilor si supraveghea informativ persoanele cunoscute in evidentele noastre, drept pentru care a fost contactat, instruit si stabilit modul de legatura, deoarece Nichita Gheorghe a acceptat sa colaboreze in continuare cu organele noastre“, scrie in raportul sau locotenentul major Melinte Dinu. Documentul este aprobat de superiorul sau, lt. col. Nica Petru. Aceasta colaborare a incetat in 1983, la dorinta lui Nichita, dupa cum scriu in rapoartele lor ofiterii Securitatii.

Contac, intervenient in dosar

Potrivit datelor din dosarul de la Curtea de Apel, fostul coleg de partid al lui Gheorghe Nichita, Constantin Contac, a depus o cerere de interventie in interes alaturat, solicitare acceptata si de catre reclamanta Roxana Plohotniuc. „Eu nu-i cer daune, nu-i cer nimic, doar sa spuna de ce a declarat ca n-a fost colaborator“, a declarat Constantin Contac, neincrezator in adeverinta data de C.N.S.A.S. lui Nichita. „In respectiva decizie se spune ca si-a dat acceptul sa dea note informative, dar ca nu ar fi facut rau la nimeni“, a afirmat Contac, convins ca lucrurile stau cu totul diferit.

(sursa : cotidianul Curentul)