Fostul Ministru de Externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, in vizita la Universitatea ”Petre Andrei” din Iasi

Fostul Ministru de externe, istoricul Adrian Cioroianu, s-a aflat astazi in vizita la Universitatea ”Petre Andrei” din Iasi, ca urmare a invitatiei adresate de catre Rectorul institutiei, Prof.univ.dr. Doru Tompea, cu ocazia manifestarilor

Datoriile populatiei au ajuns la 3,9 milioane de lei
Fotoliul de director al Colegiului National a fost ocupat

dedicate „Anului Jubiliar Petre Andrei”, ocazionat de implinirea, in 2010, a doua decenii de la infiintarea Fundatiei Academice „Petre Andrei” si a Universitatii cu acelasi nume. In acest context, Rectorul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi i-a adresat fostului Ministru Cioroianu invitatia de a sustine o Conferinta in cadrul seriei de Prelegeri a Fundatiei Academice „Petre Andrei”, invitatie care a fost acceptata, urmand ca evenimentul sa fie indexat in Calendarul „Anului Jubiliar Petre Andrei”.

De asemenea, profesorul Catalin Turliuc, istoric si cercetator al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, i-a propus lui Adrian Cioroianu sa faca parte din Board-ul Stiintific al Centrului pentru Studiul Relatiilor Internationale din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, pe care il coordoneaza. Fostul Ministru de Externe s-a aratat incantat de o astfel de propunere, adaugand ca functionarea unui centru de cercetari axate pe problemele Europei de Est este binevenita, cata vreme Romania a fost, este si va fi afectata de tot ceea ce se intampla in aceasta zona a Europei.

”Este o idee foarte buna si doresc sa va felicit pentru aceasta initiativa, pentru ca nu sunt multi oameni care sa se preocupe de aceasta parte a Europei. Eu unul va spun deschis ca m-am apropiat de aceasta chestiune a Estului tocmai pentru ca nu exista un nucleu de oameni care sa se ocupe de aceasta zona, sau o fac disparat, in timp ce Ungaria sau Polonia au cateva institute care trateaza acest subiect”, a subliniat Adrian Cioroianu.

In ceea ce priveste politica externa Romaniei, fostul ministru de Externe considera ca in cadrul Ministerului exista oameni calificati pe probleme legate de partea estica a Europei, dar care sunt invitati foarte rar la dezbateri pe astfel de teme. Adrian Cioroianu a raspuns intrebarilor profesorilor de la Universitatea “Petre Andrei” din Iasi pe teme legate de politica est-europeana, dar in acelasi timp a comentat si situatia de peste Prut. In acest sens, fostul ministru de externe considera ca exista un optimism prea mare in Republica Moldova vizavi de aderarea la Uniunea Europeana, in situatia in care inca nu se vorbeste de o extindere a NATO spre est, acesta considerand ca o tara nu poate fi stat membru al Uniunii Europene daca nu face parte din Alianta Nord-Atlantica.

In timpul vizitei, Adrian Cioroianu a avut o intalnire cu decanii facultatilor si cu directorii de departamente de la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, carora le-a oferit exemplare din cel mai recent volum al sau, aparut la Editura Cartier din Bucuresti in cea de a doua jumatate a anului 2009. Mentionam faptul ca fostul Ministru de Externe, Adrian Cioroianu, s-a aflat la Iasi cu ocazia lansarii primului volum al cartii Geopolitica Matrioskai – Rusia postsovietica in noua ordine mondiala.