Firul tragediei din Retezat. Ce l-a impins pe lectorul de la Geografie in prapastie

Firul tragediei din Retezat. Ce l-a impins pe lectorul de la Geografie in prapastie

Iulian Catalin Stanga a alunecat intr-o prapastie in Muntii Retezat, la peste 2.000 de metri altitudine. Un student care se afla in grupul coordonat de Stanga a solicitat ajutorul salvamontistilor.

Nichita: I-am inmanat premierului o lista cu mai multe proiecte prioritare pentru Iasi
Primarul interimar Mihai Chirica, nemultumit de activitatea arhitectului sef al Iasului, Tudor Vericeanu

Cautarile pentru trupul lectorului Iulian Catalin Stanga au durat zece ore, conform reprezentantilor echipei de salvamontisti si jandarmi care l-a localizat intr-un final. Acestia sustin ca aceste cautari au fost ingreunate si de faptul ca traseul pe care se pornise lectorul era unul dificil, alunecos din cauza ploilor care cazusera in ultimele zile.

„Traseul era dificil si a plouat destul de mult, nu erau conditii bune de drumetie. Acesta era plecat impreuna cu studentii pe varful Judele, la o altitudine de peste 2.000 de metri si mergea pe o portiune ingusta de drum, unde era alunecos din cauza precipitatiilor. A cazut intr-o rapa de aproximativ 100 de metri“, a declarat pentru Ziarul de Iasi sublocotenent Lucian Stoichitoiu, de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean „Decebal“ din Hunedoara.

Conform marturiilor studentilor si ale salvamontistilor, profesorul avea un rucsac voluminos si greu in spate, care, atunci cand s-a dezechilibrat pe poteca ingusta, l-a impiedicat sa se redreseze. Apelul la 112 a fost efectuat la ora 15:45, iar trupul profesorului a fost coborat de la munte la ora 2 dimineata.

In aceasta dimineata, la ora 09.00, doua microbuze au plecat catre Poiana Pelegii, cel mai inalt punct care poate fi accesat cu masina, pentru a-i cobori pe studenti de pe munte. Acestia erau cazati in zona Lacului Bucura si vor ajunge la poalele muntelui undeva in jurul orei 14.00.

Iulian Catalin Stanga, lector universitar la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“, a murit ieri in timpul unei expeditii in Muntii Retezat. Cadrul didactic in varsta de 35 de ani s-a stins din viata in urma unui accident petrecut intr-o zona greu accesibila, in apropierea Varfului Judele, la peste 2.000 de metri altitudine.

Din primele informatii, se pare ca profesorul care insotea un grup de studenti intr-o expeditie montana a alunecat si a cazut intr-o prapastie. Unul dintre studentii care se aflau in grupul coordonat de profesorul Iulian Catalin Stanga a solicitat ajutorul salvamontistilor si al jandarmilor montani. „Victima este un profesor universitar care isi insotea studentii intr-o expeditie. A murit in zona Varfului Judele, iar din informatiile pe care le avem, tragedia a fost cauzata de faptul ca profesorul a alunecat intr-o rapa“, a declarat, potrivit Mediafax, sublocotenentul Lucian Stoichitiu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi al judetului Hunedoara.

Iulian Catalin Stanga a fost director al unui contract de cercetare si colaborator in alte opt. Acestea vizau evaluarea riscurilor naturale si a vulnerabilitatilor teritoriului, analiza patrimoniului pedologic al Carpatilor Orientali, estimarea ritmului de ravenare in Podisul Moldovei, impactul lacurilor de acumulare asupra mediului sau riscurile hidro-climatice si pedo-geomorfice in bazinul Barladului.

Conducerea facultatii va dispune azi organizarea unui comandament pentru a stabili ce s-a intamplat cu exactitate. „Colegul nostru nu se afla la prima excursie pe munte. Toate cadrele noastre didactice fac astfel de excursii in permanenta. Nu stiu inca ce s-a intamplat, vom face maine (nr. – azi) dimineata un comandament pentru a afla mai multe infomatii. Profesorul Iulian Catalin Stanga a fost un coleg admirabil, pe care te puteai baza. S-a implicat in tot felul de activitati in cadrul facultatii si a fost unul dintre cei care au ridicat analele facultatii la nivelul la care se afla astazi“, a spus prof. univ. dr. Corneliu Iatu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie.

Trupul neinsufletit al profesorului a fost gasit dupa cateva ore de cautari si depus la morga Spitalului din Hateg.