Firmele din Iasi sunt sufocate de birocratia Fiscului

Firmele din Iasi sunt sufocate de birocratia Fiscului

Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala exista o rubrica aparte intitulata "Formulare fiscale ordonate dupa numar". Surprinzator, aceasta cuprinde doar 80 de formulare numerotate, pe care contribuabilii, in functie de domeniul de activitate, trebuie sa le completeze lunar, trimestrial sau anual.

O judecatoare din Iasi si-a dat demisia din functia de magistrat
Masini din Republica Moldova pline cu tigari

Alte 193 de formulare sunt cuprinse la sectiunea "fara numar". Daca esti persoana impozabila cu sediul in Romania si vrei sa faci o achizitie din Comunitatea Europeana, trebuie sa completezi formularul 091 inainte de a cumpara bunul respectiv. Daca esti din Romania, dar prestezi activitati in Comunitatea Europeana, inainte de a merge la munca acolo, trebuie, din nou, sa completezi un formular. Acelasi document este obligatoriu si daca un strain, dintr-un stat membru UE, iti ofera serviciile. Si asta, tot inainte de a incepe activitatea. La acesta, mai trebuie atasate si alte documente: copie dupa certificatul de inregistrare fiscala si copie dupa decizia de inregistrare a domiciliului fiscal, acte care vor umple rafturile arhivei Fiscului.

Tuica destinata consumului propriu trebuie declarata

Sunt formulare care au maniera de a te zapaci. Unul dintre acestea este legat de decizia de declarare in inactivitate, care se emite de organul fiscal. Urmatorul formular reprezinta decizia de anulare a deciziei de declarare in inactivitate. Si pentru ca statul doreste sa stie orice miscare in domeniul producerii de bauturi alcoolice, a fost instituit un formular, bineinteles fara numar, numit "declaratie pentru inregistrarea gospodariei individuale" care realizeaza bauturi alcoolice destinate consumului propriu. Gospodariile individuale care produc pentru consum propriu tuica sau rachiuri au obligatia de a depune, pana pe 15 ianuarie a anului urmator celui in care produc, o declaratie la autoritatea vamala teritoriala in raza careia isi au domiciliu. Asta, intre doua degustari din productii proprii.