Familia unui barbat mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi sustine ca medicii ca au gresit diagnosticul

Familia unui barbat de 81 de ani, care a murit la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, acuza medicii de malpraxis, afirmand ca din cauza evaluarii medica

O ieseanca, voluntara printre sutele de refugiati. Reportaj de pe insulele grecesti
Societatea Lucrari Drumuri si Poduri a fost falimentata intentionat

Familia unui barbat de 81 de ani, care a murit la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, acuza medicii de malpraxis, afirmand ca din cauza evaluarii medicale gresite, batranului i-a fost amputat piciorul, pentru ca apoi sa moara din cauza unei pneumonii.

Fiica barbatului mort la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, Corina Musca, a depus plangerea impotriva unitatii medicale, impotriva conducerii si impotriva echipei de medici care, in perioada 3 ianuarie – 2 februarie 2019, a facut analize si, ulterior, l-au supus pe tatal ei la o interventie chirurgicala pentru amputarea piciorului stang.

„In data de 3 ianuarie, tatal meu, Petraru Iosif, a fost internat la Sectia de cardiologie a spitalului cu diagnosticul de , stabilit de medicul de garda din UPU. La internare, tatal meu acuza dureri la genunchiul membrului inferior stang, insa analizele efectuate indicau valori in limite normale. Pe baza unei evaluari superficiale i-a fost prescris si administrat timp de cinci zile tratament (…), insa starea lui s-a agravat. Dupa administrarea acestui tratament, rezultatele analizelor indicau valori schimbate in rau fata de cele initiale, fapt care i-a determinat pe medici sa afirme ca «nu stiu ce sa mai faca pentru ca situatia ii depaseste»”, afirma femeia.

Potrivit Corinei Musca, in data de 6 ianuarie, medicii au luat in calcul si varianta unui accident vascular motiv, astfel ca au recomandat efectuarea unui computer-tomograf. Din interpretarea acestuia, s-a constatat ca nu a fost vorba de un accident vascular.

„Pe data de 7 ianuarie, la insistentele mele, deoarece tatal meu era inconstient ca urmare a aplicarii unui tratament defectuos cu calmante, somnifere si multe alte medicamente pentru care nu s-au efectuat teste de compatibilitate, motiv pentru care acestea au dat reactii adverse, a fost mutat in salonul de terapie intensiva din cadrul sectiei de cardiologie unde i s-a administrat in plus si un tratament cu antibiotice deoarece avea febra. Urmare acestora, piciorul s-a inflamat, iar gamba s-a necrozat deoarece i s-au pus in mod eronat paturi sub laba piciorului, lucru care nu a permis vascularizarea gambei”, a mai spus Corina Musca.

In 8 ianuarie, cazul lui Iosif Petraru a fost preluat de un alt medic si toate analizele au fost reluate, rezultatele aratand ca diagnosticul stabilit initial era gresit, iar barbatul suferise, de fapt, de ischemie pe aorta femurala.

Fiica barbatului este de parere ca daca acest diagnostic era stabilit de la inceput si tatal ei ar fi fost tratat corect de la inceput, ar fi putut sa ii fie salvat piciorul stang care, ulterior, a fost amputat de la nivelul coapsei.

Corina Musca a amintit ca in data de 26 ianuarie, constatand ca tatal sau avea o respiratie mai greoaie, a solicitat medicului de garda investigatii la plamani, „pentru ca nu cumva sa aiba o pneumonie”.

„Ulterior mi s-a spus ca i-au fost facute investigatii la plamani in UPU si ca nu are pneumonie. (…) Tatal meu nu a mai putut fi salvat si pe data de 2 februarie 2019 a decedat. (…) Conform certificatului constatator al decesului, tatal meu a decedat din cauza unei bronhopneumonii si unei insuficiente cardio-respiratorii acute, care nu au fost descoperite de catre echipa de medici inainte si/sau dupa operatie. Suspectez de asemenea ca poate fi vorba si de o infectie intraspitaliceasca postoperatorie sau de la administrarea prea multor antibiotice si ca poate din acest motiv a fost trimis a doua – a oara la ATI. Consider ca spitalul si echipa de medici se face vinovata de decesul tatalui meu intrucat nu imi pot explica cum acestia au efectuat o operatie atat de complexa pe baza unor investigatii si analize incomplete si superficiale”, a mai spus fiica barbatului de 81 de ani.

Aceasta a depus plangere la Colegiul Medicilor Iasi.

„Ceea ce urmarim noi, din reclamatia de la noi, sunt abaterile disciplinare, ceea ce inseamna abateri de la Codul Deontologic. Si da, intr-adevar, s-a facut o plangere, a fost analizata formal in Biroul Executiv, a fost admisa si a intrat in comisia de jurisdictie. Practic, aceasta comisie va instrumenta ancheta disciplinara, lucru care inseamna ca vor fi audiate partile implicate, se vor cere fisele de la spital si se va numi cel mai probabil un expert independent, care nu este membru in Colegiul Medicilor Iasi, dupa ce se vor strange toate probele se va propune fie clasarea cazului, fie o sanctiune, apoi cazul va intra la Comisia Disciplinara, care e o comisie independenta a colegiului, unde sunt numiti trei medici, care sa analizeze ancheta disciplinara, ei putand cere si probe suplimentare si se va lua o decizie in final”, a explicat Liviu Oprea, presedintele Colegiului Medicilor Iasi.

O ancheta este in desfasurare si la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi.

„La spital a ajuns o plangere si este directionata la directorul medical si la Consiliul de Etica”, a precizat Diana Cimpoesu, purtator de cuvant al Spitalului „Sfantul Spiridon” Iasi.

De asemenea, este in curs si o ancheta penala, fiica barbatului mort in spital depunand o sesizare la Politia Iasi. In dosar se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.