Euroinvent: Aproape 300 de inventii si creatii asteapta sa fie admirate de ieseni

Euroinvent: Aproape 300 de inventii si creatii asteapta sa fie admirate de ieseni

De la obiecte ingenioase, menite sa asigure confortul de zi cu zi, pana la creatii complexe, folosite in domenii precum cel militar sau maritim, nu mai putin de 280 de inventii sunt gazduite pana pe data de 11 mai in Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, in cadrul Expozitiei Europene a Creativitatii si Inovarii – Euroinvent.

Parlamentarii PD-L sar la beregata liberalilor
Un artist si-a expus „blondele trairi” la Grand Hotel Traian

Evenimentul a reunit cercetatori si inventatori din Croatia, Iran, Egipt, Malezia, Moldova, Polonia, Turcia, Tunisia, Ucraina, Rusia si Romania. Manifestarea este organizata de Forumul Inventatorilor Romani in colaborare cu EUROPE DIRECT Iasi, prin structura sa gazda, Asociatia pentru Ecologie si Dezvoltare Durabila, Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor din cadrul Universitatii Tehnice „Ghe. Asachi“ din Iasi si UAIC din Iasi. Alaturi de aceste institutii, isi aduc contributia Universitatea de Arte ,,George Enescu“, Uniunea Artistilor Plastici Iasi, Institutul de Informatica Aplicata al Academiei Romane Iasi si Rotaract. „De la an la an au participat din ce in ce mai multi expozanti, si sunt din ce in ce mai multe inventii prezentate. Anul acesta, Euroinvent-ul a devenit membru World Invention Intellectual Property Associations. Sunt peste 280 de inventii prezente, practic cu 22 mai multe fata de anul trecut. Inventiile sunt grupate pe 17 categorii, fiecare cu premiile respective. O delegatie foarte numeroasa, 17 persoane, este din Malaezia. Exotismul expozitiei este principala atractie. In premiera este prezenta Polonia, iar delegatia din Turcia a venit cu de trei ori mai multe inventii fata de anul trecut. Piata si eficienta acestor creatii va decide cine este mai bun. Mai devreme sau mai tarziu toate vor fi aplicate, ad litteram sau ca parti ale altor inventii. Trebuie sa ai o legatura clara, ferma, cu mediul de afaceri, cu investitori, pentru a-ti putea vinde inventia si ca aceasta sa se si aplice imediat“”, a precizat ing. Paul Matei, coordonatorul centrului Europe Direct Iasi. La standurile expozantilor se gasesc, practic, inventii si creatii din mai toate domeniile.

Pieptenele pentru vopsirea parului si roata cu spuma

Daca domnii interesati de aspectele tehnice, circuite si mecanisme se simt in largul lor, doamnele pot gasi si ele lucruri interesante, cum ar fi un pieptene destinat vopsirii parului, care le va scuti pe reprezentantele sexului frumos sa mai apeleze la ajutorul cuiva pentru a-si schimba look-ul. Obiectul, gandit de profesorul Vasile Filipiuc Cojocaru, de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ din Iasi, poate fi folosit fie pentru vopsirea integrala, fie pentru vopsirea doar a unor suvite. La un alt stand, Vasile Lupu, un bacauan in varsta de 80 de ani, isi expune creatiile sale dar si pe cele ale nepotului, acum in varsta de 18 ani. Roata cu spuma, fara aer, salina portabila si tocul pentru creta sunt doar cateva dintre lucrurile care iti trezesc imediat curiozitatea. Din „colectia“ impresionanta de la Sala Pasilor Pierduti nu lipsesc nici papusa destinata relaxarii copiilor, dar si adultilor, ce poate fi transformata dupa plac in fata sau baiat, modificandu-i-se trasaturile faciale.   

Un alt punct de atractie pentru vizitatori l-a constituit echipamentul de inspectii subacvatice. „Este primul echipament de inspectie subacvatica, fabricat in Romania si certificat. Este integrat cu linie audio si video, care poate functiona pana la 120 de metri adancime. Este format dintr-o consola, a operatorului, unde avem zona de comanda pe comunicatii si zona de comanda pe video.

Tot ceea ce exista in mediul subacvatic – lacuri, baraje, hidrocentrale, platforme petroliere, tot ce inseamna Litoralul romanesc, pentru toate navele care intra in port se face inspectia subacvatica. Se observa daca e vreo fisura, daca trebuie curatata, daca sunt scurgeri de petrol“, a explicat Cristi Isac, de la firma care a proiectat si construit echipamentul. Alaturi de marii inventatori, la eveniment se afla si elevii de la Palatul Copiilor, coordonati de profesorul Remus Pantelimonescu. „Am venit cu un sistem eolian, unul cu pala verticala si unul cu pala orizontala, dar si cu un sah didactic. Avem, de asemenea, un robot sumo, cu care am participat la un concurs national si lucrari statice functionale, lucrari care au fost premiate in Malaezia, la o recenta expozitie internationala“, a precizat cadrul didactic.