Esti chirias ANL? Ai primit cadou rate cu dobanda BNR la cumpararea locuintei. Afla preturile

Esti chirias ANL? Ai primit cadou rate cu dobanda BNR la cumpararea locuintei. Afla preturile

Chiriasii din apartamentele ANL isi vor putea cumpara locuintele in rate, pe durata a 15-25 de ani. Guvernul a adoptat noile norme metodologice ale legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale a Locuintei, modificata la sfarsitul lunii trecute printr-o ordonanta de urgenta.

Momentele de inceput ale proiectului” Petre Andrei”, rememorate la UPA
Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, marcata si la Iasi

„Pana acum, la noi au fost foarte putine cereri de cumparare a apartamentelor ANL. Ultima astfel de cerere cred ca a fost analizata acum vreo doua luni. Ramane de vazut daca odata cu noile modificari legislative se va schimba ceva si in interesul chiriasilor pentru achizitionarea apartamentelor“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Conform normelor metodologice, chiriasii care intentioneaza sa-si cumpere in rate apartamentul in care locuiesc vor achita un avans de minim 15% din valoarea locuintei si un comision de 1% din aceasta valoare, destinat acoperirii cheltuielilor de evidenta si vanzare. Avansul si comisionul se achita la data incheierii contractului de vanzare in forma autentificata. Diferenta fata de pretul de vanzare a apartamentului se va achita in rate lunare, in functie de veniturile familiei cumparatorului la data vanzarii.

Astfel, daca venitul mediu pe membru de familie depaseste cu mai mult de 80% salariul mediu brut pe economie, ratele vor fi esalonate pe durata a 15 ani. In cazul unor venituri medii pe membru de familie cuprinse intre 50% si 80% din salariul mediu pe economie, ratele se vor esalona pe durata a maxim 20 de ani. Esalonarea ratelor pe durata a 25 de ani se aplica in situatia in care, la data incheierii tranzactiei, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere nu de depaseste cu mai mult de 50% salariu mediu brut pe economie. Dobanda perceputa va fi egala cu rata dobanzii de politica monetara stabilita de Banca Nationala a Romaniei la data incheierii contractului si nu se va modifica pe durata acestuia.

Daca ratele nu sunt achitate la timp, se vor percepe majorari de intarziere de 2% lunar. Odata cu aparitia noilor norme, a fost modificata si valoarea de inlocuire care sta la baza calcularii pretului de vanzare a apartamentelor. Pentru acest an, aceasta va fi de 328 de euro/mp. Valoarea de inlocuire precedenta a fost de 347 euro/mp.