Dosarul de coruptie de la UMF Iasi sa revine temporar la Parche

Dosarul de coruptie de la UMF Iasi sa revine temporar la Parche

Actuala conducere a Universitatii de Medicina si Farmacie incearca sa induca in eroare opinia publica incercand sa acrediteze ideea ca au scapat de acuzatiile de coruptie care li s-au adus. Ieri, judecatorii Curtii de Apel Suceava au decis ca dosarul de coruptie de la UMF Iasi sa revina temporar la Parchet pentru refacarea cercetarilor.

Fiscul aduna cu greu datoriile de la societatile iesene
Michael Shafir, despre rolul memoriei in apararea democratiei, la UPA

Rectorul UMF Vasile Astarastoae s-a folosit de acest lucru intr-un mod demagogic pentru a-si sustine nevinovatia. Trebuie precizat din start ca este aproape imposibil ca Astarastoae si complicii sai sa scape de acuzatii atat timp cat exista un raport al Departamentului de Lupta Antifrauda care arata ca fondurile in valoare de 1,5 milioane euro au fost fraudate.

In plus Ministerul Economiei si Ministerul Comunicatiilor parteneri in proiect s-au constituit parte civila in dosar cele doua institutii considerandu-s prejudiciate in acest dosar instrumentat cu profesionalism de DNA Iasi. Curtea de Apel Suceava a decis ieri sa restituie pe masa procurorilor dosarul de coruptie in care este judecat Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi si alte 18 persoane. Potrivit unor surse procurorii vor face recurs la decizia de ieri a judecatorilor suceveni iar daca va fi cazul dosarul va fi refacut si retrimis foarte repede spre judecata.

Judecatorii au considerat ca urmarirea penala nu a fost facuta asa cum prevede Codul de Procedura Penala si in acest context au dispus restituirea dosarului pentru refacerea urmaririi penale. Mai mult, instanta a considerat ca procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA) nu ar fi fost competenti sa trimita in judecata acest dosar, aceasta revenind structurii centrale a DNA. De altfel, instanta a decis ca dosarul sa fie trimis la Bucuresti.
"Curtea de Apel Suceava a luat o decizie corecta. Instanta a considerat ca urmarirea penala nu a fost efectuata in mod legal. In cele din urma, o ancheta corecta si obiectiva va dovedi ca sunt nevinovat", a declarat ieri rectorul Vasile Astaratoae in discutia cu reporterul BZI.

Decizia luata ieri de judecatorii de la Curtea de Apel Suceava nu este una definitiva, procurorii DNA avand posibilitatea sa o atace cu recurs. In acest dosar, alaturi de Astarastoae, procurorii l-au trimis pe masa judecatorilor pe prorectorul Dragos Pieptu, pe directorii Adrian Ciureanu, Daniela Drugus si alte persoane implicate in fraudarea fondurilor europene, in valoare de 1,5 milioane euro. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit prin rechizitoriu ca rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, Vasile Astarastoae, a semnat cu buna stiinta o serie de documente false, astfel incat sa fraudeze fondurile europene alocate pentru platforma de e-learning.

Conform proiectului, firma Maguay Impex SRL trebuia sa sustina cursuri de instruire cu personalul din UMF care urma sa se ocupe de administrarea produselor software implementate. Pentru aceste "servicii "de scolarizare, institutia de invatamant superior a platit 160.000 lei. Asta in conditiile in care procurorii nu au gasit elemente care sa arate ca firma Maguay Impex SRL si-a onorat aceasta parte din proiect. De asemenea, procurorii au stabilit ca Vasile Astarastoae stia de faptul ca firma Maguay Impex SRL nu a sustinut cursurile respective. In faza de urmarire penala, Astarastoae a declarat in fata procurorilor ca nu stia de faptul ca respectivele cursuri nu s-au desfasurat. Aceasta scuza nu sta in picioare, intrucat, in cadrul proiectului, el era manager de proiect si, prin urmare, era obligat sa cunoasca in amanunt etapele de derulare. Mai mult, era obligat sa numeasca si persoanele care urmau sa administreze produsele software din cadrul platformei de e-learning. Daca nu desemnase anterior persoanele care urmau sa primeasca astfel de atributii, de ce a avizat plata serviciilor de scolarizare? S-a stabilit ca si directorul Adrian Ciureanu stia de faptul ca nu s-au efectuat cursurile respective si, de asemenea, a aprobat plata facturii.