Doi reprezentanti ai Politehnicii iesene vor analiza la Bruxelles principalele linii de finantare in cercetare

Doua cadre didactice de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi au fost selectate pentru a face parte din echipa de sase persoane de la Of

Politist din judetul Iasi mort intr-un accident, gasit abia a doua zi de muncitori
Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva, facatoarea de minuni

Doua cadre didactice de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi au fost selectate pentru a face parte din echipa de sase persoane de la Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie de pe langa Uniunea Europeana.

Pe langa acumularea de informatii cu privire la cele mai noi posibilitati de finantare a activitatii de cercetare si de prezentarea lor catre comunitatea academica a TUIASI, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare, si prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu, de la Facultatea de Constructii si Instalatii, trebuie sa comunice si cu cercetatorii romani care vor sa afle orice fel de informatii cu privire la finantarea internationala a cercetarii. Delegarea lor la Bruxelles va incepe din luna februarie si se va incheia odata cu sfarsitul mandatului Romaniei la presedintia Consiliului European.

„Solicitarea pentru nominalizarea si apoi numirea a doi membri ai universitatii noastre in echipa din cadrul Comisiei Europene care activeaza in administrarea proiectelor de cercetare este onoranta si confirma experienta Politehnicii iesene in atragerea de fonduri ale UE pentru sustinerea cercetarii. Am discutat cu doamna profesor Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare, si am decis sa facem aceste propuneri. Alegerea nu a fost deloc usoara, deoarece foarte multi dintre colegii politehnisti ar fi putut fi nominalizati. Am tinut cont de faptul ca cei doi colegi au o importanta experienta in domeniul proiectelor de cercetare din fonduri europene”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Acesta a mai specificat si ca s-a luat in considerare faptul ca, dupa terminarea mandatului, cele doua cadre didactice vor avea expertiza si abilitatile necesare pentru a construi echipe in interiorul universitatii care sa propuna si sa coordoneze proiecte la nivel institutional.

Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana a fost infiintat inca dinaintea intrarii tarii noastre in Uniunea Europeana, in iulie 2005, avand scopul de a intari legaturile de colaborare cu comunitatea stiintifica europeana, si a ramas pana astazi un punct central in inima Bruxellesului in care cercetarea romaneasca se ancoreaza de cea internationala.

Prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu a precizat ca s-a simtit onorata in momentul primirii propunerii din partea conducerii universitatii si spune ca isi va folosi experienta pe care a capatat-o in coordonarea proiectelor de cercetare la nivel national si international pentru a pune mai mult accent pe componenta de interdisciplinaritate.

„Sunt convinsa, din informatiile pe care le am si din ceea ce stiu, ca pe fiecare domeniu, separat, suntem foarte performanti, si o spun cu convingere. Problema este ca de aici incolo trebuie sa stim sa colaboram intre noi si sa dezvoltam teme de cercetare interdisciplinara. Noi nu am fost obisnuiti sa lucram asa, fiecare avea felia lui, ne duceam pe cercetarea din zona noastra si colaboram foarte putin cu cercetatorii din alte departamente, dar ca cercetarea sa poata fi aplicata astazi trebuie sa depaseasca granitele unui anumit domeniu”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu.

La randul sau, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman a precizat ca isi propune sa faca tot ce este posibil in aceasta perioada pentru a se familiariza cu mecanismele Comisiei Europene in ceea ce priveste finantarea cercetarii. Aceasta si-ar dori ca universitatea sa fie permanent reprezentata in astfel de foruri pentru a fi racordata la noutatile din domeniul legislativ.

„Trebuie sa raspundem solicitarilor si necesitatii de informare a oricarui cercetator din Romania legate de posibilitatea de finantare a activitatii de cercetare, a cadrului european, a directiilor care se dezbat la Bruxelles. Vom oferi suport cercetatorilor, vom incerca, in urma acestei experiente, sa constituim echipe de cercetare in universitate care sa beneficieze de mai mult «know-how» in ceea ce priveste cadrul legal si oportunitatile de pe diferitele axe existente”, a precizat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.

Conform Ministerului Cercetarii si Inovarii, responsabilitatile Oficiului Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana sunt de a promova participarea cercetatorilor romani, inclusiv a tinerilor cercetatori, precum si a universitatilor, institutelor de cercetare-dezvoltare, intreprinderilor mici si mijlocii, industriei, serviciilor si organizatiilor neguvernamentale la programele de cercetare ale Uniunii Europene. Prin acest oficiu va fi prezentata politica de cercetare, dezvoltare si inovare si potentialul stiintific si tehnologic romanesc institutiilor cu care se intra in contact la nivel european, sprijinindu-se si colaborarea dintre firmele din industrie si furnizorii de servicii cu universitati si institute de cercetare pentru participarea in comun la consortii europene pentru proiecte de cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare.