Despre Petre Andrei, la 120 de ani de la nasterea sa

Despre Petre Andrei, la 120 de ani de la nasterea sa

”Astazi este pentru noi, cei de la Universitatea ”Petre Andrei”,  o zi deosebita si va multumesc pentru ca ne sunteti alaturi. In 29 iunie, acum 120 de ani, la Braila, s-a nascut Savantul Petre Andrei.

Inca un camion cu ajutoare a plecat spre sinistratii din judetul Vrancea
Structura legala a Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, consfintita de Guvernul Romaniei

A avut o cariera exemplara fiind decan, parlamentar, director al Bibliotecii ”Mihai Eminescu”, secretar de stat, ministru al Educatiei si, in acelasi timp, filosof si sociolog de anvergura mondiala . Cariera lui s-a sfarsit tragic, in 1940, pentru simplul motiv ca Petre Andrei a avut o conduita exemplara ca intelectual. Acesta este profilul unui om care a marcat multe destine”, a spus, in deschiderea dezbaterii dedicate sociologului roman, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA.

Masa rotunda, organizata de UPA, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Institutul de Cercetari Economice si Sociale ”Gh. Zane” al Academiei Romane si Biblioteca ”Gh. Asachi”  a avut loc ieri in Sala Mare a Palatului Roznovanu. ”Mi-asdori ca aceasta manifestare sa ajunga in casele tuturor iesenilor pentru a-si aduce aminte de valorile pe care le-a avut acest oras. E onorant pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment dedicat savantul Petre Andrei, unul dintre cei care a creat un Iasi principial, un Iasi al inteligentei, al curajului”, a spus Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iasi. Acesta a oferit savantului, din partea municipalitatii, distinctia ”In memoriam” pe care a inmanat-o Rectorului UPA. Invitat la eveniment, Prof.univ.dr. Teodor Dima, m.c. al Academiei Romane, directorul Institutului de Cercetari Economice si Sociale ”Gh. Zane”, a anuntat lansarea unui prim volum din opera lui Petre Andrei, editat la initiativa Academiei Romane. ”Pe plaiurile tarii noastre au fost oameni de o deosebita valoare care au incercat sa se opuna la ceea ce era mai trist in istorie prin opera lor”, a adaugat acesta. Prof.univ.dr. Nicu Gavriluta, Decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii ”Al.I.Cuza” din Iasi a vorbit publicului despre volumul ”Sociologie Generala”, reeditat in editia de colectie ”Excelentia”. ”Colectia aceasta cuprinde reeditari ale operelor unor mari valori care au marcat istoria Universitatii ”Al.I.Cuza”. Facultatea noastra a propus aceasta carte semnata de Petre Andrei pentru ca ea contine pagini de o izbitoare si surprinzatoare actualitate”, a subliniat acesta. Despre aceeasi lucrare a vorbit si cel care s-a ingrijit de reeditarea ei. ”Putine carti stiintifice au cunoscut atatea editii si daca aceasta carte nu ar fi fost valoroasa, uitarea s-ar fi asternut peste ea”, a precizat Prof.univ.dr. Dumitru Stan, de la Facultatea  de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii ”Al.I.Cuza” din Iasi. Publicistul Aurel Stefanachi, editor al unei sectiuni a operei savantului a marturisit publicului ca ”atunci cand esti in preajma marilor spirite, cum este cazul lui Petre Andrei, pe de o parte te simti aparat, dar, pe de alta parte, devii extrem de responsabil”. Prof.univ.dr. Catalin Turliuc, Directorul Centrului pentru Studiul Relatiilor Internationale din cadrul UPA , a vorbit despre dimensiunea omului politic Petre Andrei si despre destinul sau tragic. ”Petre Andrei a avut destinul unui intelectual care s-a autoconstruit. Dincolo de opera sa, dincolo de aceste momente dedicate lui, mi-asdori sa reflectam la astfel de destine si sa fim pregatiti nu sa ne consumam libertatea, ci sa o construim zi de zi”, a spus acesta.

”Evocam figura lui Petre Andrei nu numai prin vorbe ci si prin fapte, prin carti. In ultimii 20 de ani Fundatia Academica ”Petre Andrei” a editat o colectie Opera Omnia a savantului impresionanta si acest proiect cultural va continua. Speram astfel ca opera lui Petre Andrei sa fie nu doar material de cercetare, ci poate chiar un curs Petre Andrei”, a spus, in incheiere Catalin Bordeianu, Directorul Bibliotecii ”Gh. Asachi” din Iasi.

A.S.