De maine incepe hramul Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi. Vezi programul manifestarilor

De marti, 10 octombrie, va incepe la Iasi sarbatoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, la care sunt asteptati sute de mii de credinciosi din intr

Cinematograful Tineretului din Iasi va fi demolat
Doua case memoriale din Iasi vor deveni muzee

De marti, 10 octombrie, va incepe la Iasi sarbatoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, la care sunt asteptati sute de mii de credinciosi din intreaga tara. Manifestarea religioasa va incepe de la ora 6:30 cu o procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si depunerea lor pe platoul din fata Caminului preotesc „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”, pentru inchinare.

Va participa PS Calinic Botosaneanul, alaturi de un sobor de preoti. Evenimentul religios va continua si miercuri, 11 octombrie, cand intre orele 7;00 si 12:00 va avea loc Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana, iar seara, intre orele 21:00 si 1:00 noaptea, se va desfasura slujba de priveghere a Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului – Vecernia, Litia si Utrenia.

La Iasi vor ajunge si moastele Sfantei Mare Mucenite, intocmai cu apostolii, Tecla, pentru a fi depuse alaturi de cele ale Cuv. Parascheva. Sfanta Tecla s-a nascut in secolul I d.Hr. la Iconium (astazi Konya, in Turcia).

Dupa ce l-a ascultat pe Sfantul Apostol Pavel, pe cand acesta propavaduia in casa lui Onisifor, vorbind despre castitate, ea s-a hotarat sa-l urmeze pe Hristos si a renuntat la intentia de a se marita. Sfanta a trait pana la varsta de 90 de ani. Fragmente din moastele Sfintei Mucenite Tecla se afla la Manastirea Sf. Tecla din Maaloula, Siria. Acestea au fost aduse spre cinstire si in Romania, in iunie 2009, iar cateva particele au ramas la Manastirea Sf. Tecla din localitatea Predesti, Dolj.

Joi, 12 octombrie, intre orele 19:00 si 20:30 va avea loc Pelerinajul „Calea Sfintilor” – Procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfintei Mare Mucenite Tecla. Se va iesi pe poarta de langa Casa Nicodim spre strada I. C. Bratianu – strada Cuza Voda – Strada Armeana – Biserica „Sfantul Sava cel Sfintit” – strada Costache Negri – Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitana.

Vineri, 13 octombrie 2017, intre orele 21:00 si 3:00 va avea loc slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva combinata cu cea a Sfintei Mari Mucenite Tecla in Catedrala Mitropolitana, dar si Sfanta Liturghie savarsita de PS Calinic Botosaneanul.

Sambata, 14 octombrie, intre orele 9:00 si 13:00 va avea loc Sfanta Liturghie arhiereasca pe podiumul din bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, unde vor fi asteptati pe langa simpli credinciosi si personalitati din tara si strainatate. Hramul se va incheia duminica, 15 octombrie 2017, cu slujba de priveghere a Sfintei Mari Mucenite Tecla. Raclele cu moastele celor doua sfinte vor ramane pe platoul din fata Caminului preotesc pana va trece si ultimul pelerin prin fata lor pentru a se inchina.