Criminalitatea, in scadere in judetul Iasi

Criminalitatea, in scadere in judetul Iasi

Furturile, actele de violenta si de ultraj, dar si alte categorii de infractiuni au inregistrat reduceri semnificative in primele patru luni ale anului, la nivelul judetului Iasi, conform ultimei situatii intocmite de conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.

Sute de politisti si jandarmi vor asigura linistea si ordinea publica in noaptea de Inviere
Noi nereguli in cheltuirea banilor imprumutati de Primarie de la banca Dexia

Perioada ianuarie – aprilie a acestui an a fost una de reducere a fenomenului infractional, in comparatie cu aceeasi perioada a lui 2012. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in cazul furturilor stradale din societati comerciale, unde numarul de infractiuni a scazut cu 72%. De asemenea, in primele patru luni ale lui 2013 au fost sesizate cu 42% mai putine furturi stradale de autoturisme fata de perioada similara a anului trecut. „In perioada octombrie 2012 – aprilie 2013 trendul infractiunilor sesizate de cetateni a fost descrescator. Au scazut infractiunile de medie violenta, respectiv lovirile sau alte violente, cu 15%, iar infractiunile de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice cu 50%“, au declarat reprezentantii IPJ Iasi.

Una dintre explicatiile pentru obtinerea acestor rezultate este, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii IPJ Iasi, intensificarea activitatilor operative ale politistilor ieseni. In perioada de referinta au fost inregistrate 272 de interventii rapide la evenimente de catre luptatorii Serviciului pentru Actiuni Speciale (SAS) si 1.065 de actiuni cu efective largite, cu 71%, respectiv 43% mai multe decat in primele patru luni ale anului trecut. Numarul de controale directe a crescut anul acesta cu 25%, fiind inregistrate 7.819 astfel de actiuni. Actiunile de prevenire ale politistilor ieseni au dus la constatarea in flagrant a peste 422 de fapte de natura penala, cu 69% mai multe fata de perioada similara a anului trecut.

Riscul rutier in judetul Iasi a inregistrat o diminuare usoara, numarul de accidente rutiere scazand cu numai un procent. Oamenii legii au aplicat, in primul trimestru al acestui an, 45.183 de sanctiuni pentru nerespectarea regulilor de circulatie, iar ca masura complementara au dispus suspendarea a 2.010 permise de conducere si retragerea a 680 de certificate de inmatriculare.