Corpul de control al MEC face lumina : Studenti straini inmatriculati ilegal la UMF

Corpul de control al MEC face lumina : Studenti straini inmatriculati ilegal la UMF

Raportul Corpului de Control al Ministrului Educatiei si Cercetarii confirma: in facultatile de medicina din Romania au fost inmatriculati ilegal studenti straini. Mai mult, in dreptul lor apar examene fara testul de limba romana ori prezenta la laboratoare, note modificate si diplome eliberate fara notele la licente. Corpul de Control a inceput prin a cere universitatilor de medicina tabelele cu numele cetatenilor italieni care au urmat cursuri universitare de medicina sau de medicina dentara in perioada 2000- 2008, pentru a verifica intrarile si iesirile acestora din tara. Printre universitatile la care au fost depirtate cele mai multe nereguli se numara si UMF Iasi.

Schimbarile din conducerea Inspectoratului Scolar Judetean continua
Aici vor fi amenajate cele mai noi birouri din Iasi

Ilegalitati de la admitere pana la absolvirea cursurilor

Evaluarea MEC a scos la iveala ca strainii au facut scoala in Romania intr-un regim ilegal, creat special pentru ei si care difera de la o universitate la alta. In actele Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi apar probleme de la admitere pana la absolvirea cursurilor de catre studentii straini. Astfel, “cetatenii straini care nu doresc sa sustina concursul de admitere sau nu au reusit la acest concurs pot urma studiile in aceleasi conditii cu studentii pe cont propriu voluntar”, se precizeaza in metodologia de organizare si desfasurare a examenului de admitere de la UMF Iasi, care este semnalata in raportul Corpului de control. Apoi, din verificarea a 120 de dosare, a reiesit ca unii studenti au avut mediile umflate sau calculate altfel decat prevede metodologia. “Exista note modificate, medii modificate fara semnatura persoanei care a operat modificarea”, se arata in raport. Alti studenti nu au avut trecuta nici o nota sau absenta, “cu toate ca studentii respectivi au promovat examenul de licenta”. Rubrica referitoare la “examenul de diploma” nu este completata pentru toti absolventii straini, iar in documentele din anul 2004 nu au fost gasite datele referitoare la examenul de licenta. Vasile Astarastoae, rectorul de la Iasi, crede ca “au fost erori de forma, si nu de fond”. “S-au reverificat notele si doar in doua cazuri au fost facute modificarile. Iar in aceasta perioada toti studentii straini au dat din nou testul de limba romana si vom vedea care sunt rezultatele. Daca nu le trec cu brio, ii vom baga la cursuri intensive de limba romana, apoi ii vom retesta. Daca nici asa nu stiu limba, ii vom exmatricula”, spune rectorul UMF Iasi.

Decanul nu-si asuma notele din cataloage

In majoritatea facultatilor de medicina din tara, decanul nu-si asuma notele din cataloage sau datele din registrele matricole. La Iasi si nu numai, “in urma verificarilor s-a constatat ca in cea mai mare parte cataloagele nu sunt semnate de decan, secretara de facultate, nu sunt stampilate. De asemenea, si o parte din registrele matricole nu sunt semnate si stampilate”, arata Corpul de Control.
Corpul de control recomanda si Ministerului sa-si schimbe procedurile in legatura cu strainii care vor sa studieze in Romania. “In Ministerul Educatiei nu exista o baza de date in care sa se regaseasca datele de identificare ale solicitantilor, data solicitarii, universitatea, facultatea si specializarea la care doreste sa se inscrie, data aprobarii si anul de studii in care urmeaza a fi inmatriculat”, arata concluziile raportului. Mai mult, verificarea cunostintelor de limba a fost lasata de minister in sarcina universitatilor sI, “in cele mai multe cazuri, se constata o superficialitate in evaluarea acestor aptitudini si cunostinte”.

Alice Sava