Contract de finantare in valoare de 70 milioane de euro

Contract de finantare in valoare de 70 milioane de euro

Ieri a fost semnat contractul de finantare aferent proiectului major „Sistem de management integrat al deseurilor in Judetul Iasi (SMID)“, finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013.

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru constructiile ilegale
Adrian Nastase, un mare ANONIM venit la Al. I. Cuza. A intrat in universitate fara valva de alta data

Anterior evenimentului, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Cristian Adomnitei, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, au efectuat o vizita la depozitul ecologic de la Țutora si pe santierul proiectului de reamenajare a raului Bahlui.

La sosirea pe Aeroportul Iasi, Rovana Plumb a fost intampinata de oficialitatile locale. Primul loc vizitat de ministrul Mediului a fost baza de agrement de la Ciric, unde primarul s-a laudat cu realizarea acestui proiect. Urmatoarea oprire a fost in afara municipiului, la depozitul ecologic din comuna Tutora.

„Judetul Iasi a fost unul dintre primele trei judete din Romania care s-au gandit in 2006 ca vom intra in Uniunea Europeana si ca se vor impune niste conditii pentru sanatatea oamenilor. Una dintre ele este legata de managementul deseurilor. Am constatat cu stupoare faptul ca, dupa toate investitiile pe care le-a facut Primaria Iasi, a fost o perioada de blocaj. Acest lucru l-a spus si presedintele Consiliului Judetean, domnul Adomnitei. In aceasta perioada de timp, din analiza pe care am facut-o la Minister, au fost stabilite cu totul si cu totul alte prioritati de la Bugetul de Stat, ca si obiective de finantare, astfel Iasul fiind neglijat in ceea ce priveste aceasta investitie, iar incepand de anul trecut, impreuna cu echipa condusa de presedintele CJ, cu domnul primar Nichita si cu autoritatea de management, am cautat solutiile de a stopa aceasta investitie finantata de la Bugetul de Stat si de a o  trece pe fondurile europene“, a declarat Rovana Plumb.

Dupa ce a stat de vorba cu managerul proiectului vizavi de planul statiei de sortare de la Tutora si dupa ce a inspectat cladirea, ministrul Mediului a plecat inspre sediul CJ, facand o scurta oprire pe podul Avram Iancu. Aici doamna ministru a vazut ce s-a realizat din proiectul de reabilitare a albiei raului Bahlui. De fata a fost si Dan Carlan, fostul director al Autoritatii pentru Inundatii si Managementul Apelor.

„In anul 2010 s-a vandut o himera de catre fostul Guvern Boc prin intermediul Ministerului Dezvoltarii si Turismului, care spunea ca au asigurati banii pentru un nou proiect pentru zona de agrement. Astazi, Guvernul USL decide ca pentru urmatoarea perioada de programare sa se indrepte aceasta greseala facuta fata de ieseni, pe care o consider ca o lipsa de respect, astfel incat proiectul sa poata fi demarat, finantat din bani europeni pentru urmatoarea perioada de programare. Am stabilit ca proiectul tehnic sa fie realizat prin contributia financiara realizata de catre CJ cu Primaria municipiului Iasi, in parteneriat cu Ministerul Mediului, urmand ca solutia tehnica finala sa fie implementata prin finantare europeana“, a precizat Rovana Plumb.

Dupa lucrarile de betonare a albiei Bahluiului, se va trece la amenajarea unei zone de agrement, cuprinsa intre podul Tudor Vladimirescu si Podul de Piatra, pe o lungime de aproximativ 2,5 km. Zona de agrement a raului Bahlui va oferi atat noi locuri de munca, cat si noi oferte pentru petrecerea timpului liber. Pe langa navigatia cu ambarcatiuni usoare (ex.: hidrobiciclete), pe portiunea amintita vor fi amenajate platforme comerciale (terase).

Ultima intrevedere pe care a avut-o ministrul Mediului la Iasi cu oficialitatile locale a fost la Palatul Administrativ al Judetului, unde s-a semnat contractul de finantare pentru „Sistem de management integrat al deseurilor in Judetul Iasi (SMID)“.

„Am avut marea bucurie de a semna impreuna cu doamna Ministru Rovana Plumb contractul de finantare pentru proiectul cu cea mai mare valoare a finantarii europene implementat de CJ Iasi. Acest proiect va aduce Iasul pe lista scurta a judetelor care vor respecta normele europene in ceea ce priveste conditiile de mediu. In urmatorii trei ani, cat este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet si complex de management al deseurilor care va imbunatati calitatea vietii si pe cea a mediului inconjurator. Multumesc doamnei ministru pentru ca ne-a ajutat in procesul de deblocare a acestui important proiect. De la mijlocul anului trecut si pana in prezent am muncit mult, iar acum toate licitatiile sunt in sistemul electronic al achizitiilor publice. Sper ca vara aceasta sa semnam toate contractele de la licitatiile prevazute in proiect“, a declarat presedintele Cristian Adomnitei.

Contractul de executie a lucrarilor, care are ca termen de finalizare decembrie 2015, este in cuantum de 70 milioane de euro. Depozitul si echipamentele anexe de la Tutora vor deservi un numar de peste 800.000 de locuitori. Printre beneficiile provenite de pe urma implementarii managementului deseurilor in judet se numara protejarea sanatatii, obtinerea de avantaje in ceea ce priveste sortarea si reciclarea tuturor tipurilor de deseuri, inclusiv gunoaiele menajere. Trebuie mentionat faptul ca Romania este clasata printre ultimele locuri la capitolul reciclare, cu un procent de 1% din totalul deseurilor. Prin investitia mentionata, in judetul Iasi se va ajunge la un procent de reciclare de peste 50%.