Cine sunt iesenii care au sanse sa prinda un loc in Parlamentul European?

Cine sunt iesenii care au sanse sa prinda un loc in Parlamentul European?

Iasul aproape ca nu va exista in viitorul Parlament European. Listele provizorii de candidati depuse de partide la Biroul Electoral Judetean (BEJ) nu contin decat 18 ieseni get-beget.

Guvernul se implica in reabilitarea termica a blocurilor din Iasi
Declaratia ambasadei SUA cu privire la emisiunea difuzata pe postul TVR 3

Dintre acestia, doar unul, Mihai Razvan Ungureanu, are sanse reale de a deveni europarlamentar, acesta aflandu-se pe prima pozitie intre candidatii Fortei Civice. Pe liste se regasesc, tot in pozitii eligibile, europarlamentarul Catalin Ivan, din partea PSD, nascut insa in Galati, si fostul ministru al afacerilor Externe, Teodor Baconschi, fost candidat la Senat la Iasi, dar nascut in Bucuresti. Pe listele de candidati la forumul legislativ al Uniunii Europene se mai regasesc un turc si un libanez.

Partidul Romania Mare si Partidul National Taranesc – Crestin Democrat par sa nu se fi hotarat pe cine sa propuna drept candidat, cele doua formatiuni politice propunand cate doua liste de candidati. Cele doua partide se afla in plin conflict intern, doua factiuni revendicandu-si dreptul de a reprezenta intregul partid. „Noi doar am afisat listele de candidati propusi la nivelul Biroului Electoral Central. Urmeaza ca acesta sa aprobe sau sa respinga listele, ocazie cu care in cazul acestor partide se va decide care este lista definitiva. Ei decid cine ramane. Noi, la nivelul BEJ, doar preluam listele nationale”, a explicat Oana Monica Lacusta, presedintele BEJ. Una din „aripile” PNT-CD nu a propus niciun iesean drept candidat. A doua a propus chiar doi candidati. Unul ar fi profesorul universitar Constantin Fatu, nascut insa in Soveja, aflat pe locul trei pe lista nationala. Iesean get-beget este Paul Nicolae Ivanuca, fiul primarului din Trifesti. Acesta ocupa pozitia 12 pe lista PNT-CD, eligibila doar daca partidul ar obtine peste 35% din voturi la nivel national. Nici aripa Corneliu Vadim Tudor, nici aripa Gheorghe Funar a PRM nu au propus niciun iesean printre cei 42 de candidati la alegerile din 25 mai. Din categoria formatiunilor politice care nu au gasit niciun iesean potrivit ca europarlamentar fac parte si UDMR, Partidul Dreptatii Sociale, Alianta Nationala a Agricultorilor si Partidul Ecologist Roman. In schimb, si-a facut curaj sa candideze ca independent Constantin Titian Filip, nascut la Strunga si ajuns neurochirurg la Bucuresti.

PNL propune trei ieseni pe lista de candidati. Cu noroc, ar putea deveni europarlamentar Dan Andrei Muraru, fost presedinte al Centrului de Studii asupra Comunismului, aflat pe pozitia a zecea. Stefana Nicolae, aflata pe pozitia 24 si Raluca Vartic, pe a 38-a pozitie pe lista PNL nu au practic nicio sansa de a vedea Strasbourgul decat ca turiste. Din partea PPDD, vicepresedintele Consiliului Judetean, Alin Aivanoaei este doar un nume trecut pe lista, pe locul 17. Acelasi lucru se poate spune si despre Catalin Jan Iov, lector in cadrul Universitatii Tehnice, aflat pe locul 25. Iesenii propusi de Noua Republica vor fi Stefan Liviu Bargaoanu, presedintele filialei judetene, aflat pe a treia pozitie si pe Costel Jugrin, secreatrul filialei, pe pozitia 16. Din partea Miscarii Populare, are sanse de a deveni europarlamentar Teodor Baconschi, aflat pe a treia pozitie pe lista de candidati ai partidului. Cei trei candidati nascuti in Iasi, Octaviana Marincas, Lucian Patrascu si Ana Maxim, se afla pe pozitiile 25, 27, respectiv 37, fara sanse reale de a fi alesi.

Primul iesean de pe lista de candidati ai PDL este un vasluian. Liderul filialei de tineret, Catalin Morosan, se afla abia pe pozitia 20, participarea sa la alegeri urmand sa reprezinte doar o ocazie de a capata experienta politic. Ieseanul Victor Georgescu, propus de filiala Tulcea a partidului, se regaseste inca mai jos, pe pozitia 30. Cu inca 10 pozitii mai jos, PDL propune un libanez, Hazem Kansou, nascut in Baalbek, capitala provinciei Bekaa. Un asiatic apare si pe lista Fortei Civice, care il propune pe pozitia 16 pe turcul Aksoy Yavuz. In afara fostului prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu, Forta Civica nu propune niciun iesean. Candidata prezentata de filiala ieseana, Adriana Radu, este nascuta in orasul Comanesti din judetul Bacau. “Nu cunosc situatia celor doi candidati, din Liban si Turcia. Indiferent unde sunt nascuti, pot avea cetatenia romana, ceea ce le permite candidatura. Conform legii, conditia de baza pentru a candida este de a fi cetatean al unui stat membru al UE, cu rezidenta in statul in care candideaza”, a explicat Lacusta.

Partidul Alternativa Socialista propune un candidat din Cotnari, Petru Tincu, pe pozitia 12. Un al doilea iesean, Daniel Bliort, se gaseste pe pozitia 16. Acesta din urma nu se afla la prima experienta politica, el candidand din partea Partidului Alianta Socialista si la alegerile pentru Parlamentul European din 2007. Ultima formatiune politica ce propune candidati ieseni este Partidul Verde. Pe listele acestuia se afla Vidra Partenie, din Harlau si Emil Munteanu, din Tibana. Nici PAS si nici Partidul Verde nu au sanse reale de a promova un europarlamentar.