Cand se plateste TVA: la emiterea sau la incasarea facturii?

Cand se plateste TVA: la emiterea sau la incasarea facturii?

Conform aformatiilor presedintelui Patronatului iesean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Neculai Vitelaru, propunerea ca TVA sa fie platita la incasarea facturii si nu la emitere, cum stabileste legislatia actuala, nu va figura printre masurile anticriza care vor fi aprobate de Guvern, intrucat introducerea unei astfel de prevederi ar insemna un mare minus de incasari la buget. "Am primit semnale cum ca actualul guvern nu accepta aceasta reglementare, pentru perioada urmatoare. Consideram aceasta masura ca fiind de absoluta necesitate", a declarat Neculai Vitelaru. Acesta a adaugat ca introducerea acestei reglementari ar duce la disparitia "facturilor negre", pentru ca

Depresia, principala afectune psihica a iesenilor
Acces limitat in Consiliul Judetean

plata TVA la incasarea facturii ar avea un imens impact bugetar Mai mult decat atat, acesta ne-a declarat ca reprezentantii patronatelor resping cu tarie pozitia guvernului de a nu lua in calcul propunerea de plata a TVA la incasarea facturii, mai ales ca aceasta este ”cea mai importanta masura pentru redresarea economiei”.
Din punctul de vedere al presedintelui patronatului iesean al IMM  daca guvernul nu va fi de acord cu aceasta propunere, atunci sa modifice legea pentru ca si statul sa poata fi supus acelorasi dobanzi si penalizari. “Este anormal ca statul, ca si emitent de facturi, sa nu plateasca, iar agentii economici sa aiba un astfel de tratament”, a subliniat Neculai Vitelaru. Acesta a mai adaugat ca reprezentantii patronatului solicita Guvernului modificarea in regim de urgenta a Codului fiscal in vederea reglementarii platii TVA la incasarea facturilor si respectarea principiului constitutional instituit de art. 56 alin. (2) din Constitutia Romaniei, potrivit cu care "sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale". In acest caz, membrii Patronatului roman pentru IMM isi exprima protestul ferm, comunicand ca, in conditiile in care Guvernul Romaniei nu va adopta masuri corespunzatoare, vor fi obligati sa initieze actiuni pentru ”combaterea tratamentului discriminatoriu si neconstitutional pentru agentii economici in cadrul raporturilor juridice fiscale, pentru obligatiile fiscale ale acestora fiind instituite termene fixe, penalitati si dobanzi penalizatoare, precum si proceduri drastice si imediate de executare, in conditiile in care acest regim nu se aplica si pentru sumele pe care contribuabilii trebuie sa le primeasca de la organele fiscale (regularizari de impozite, de TVA etc.), existand intarzieri foarte mari in restituirea acestor sume, care genereaza blocajul financiar”. (G.C.)