Beneficiarii de programe SAPARD vor primi 90 de milioane de euro pana la sfarsitul anului

Beneficiarii de programe SAPARD vor primi 90 de milioane de euro pana la sfarsitul anului

Conform afirmatiilor directorului adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Iasi, Liviu Bulgaru, termenele de finalizare pentru 400 de proiecte finantate prin Programul Sapard au fost prelungite pana la sfarsitul anului, iar sumele care vor fi platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro, potrivit unui comunicat emis de APDRP. “Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a initiat procedurile de prelungire prin acte aditionale la contract ale termenelor de finalizare pentru proiectele finantate prin Programul Sapard care nu au fost finalizate la sfarsitul anului 2008. Decizia a fost luata in baza notificarii oficiale venite din partea Comisiei Europene (CE) prin care se comunica

CET Iasi a apelat la stocul de pacura din rezerva de stat
Comunicat de presa referitor la consolidarea cooperarii in domeniul probatiunii intre Ministerele de Justitie din Romania si Republica Moldova

prelungirea Acordului Anual de Finantare aferent anului 2006, pana la sfarsitul anului 2009”, a explicat Liviu Bulgaru. De asemenea, acesta a mai precizatseca vor beneficia de prelungirea termenului de executie peste 400 de proiecte, cererea de rambursare a cheltuielilor putand fi depusa pana la sfarsitul lunii septembrie 2009, iar sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.
"Este o veste foarte buna pentru beneficiarii nostri si speram ca aceasta gura de oxigen sa insemne accelerarea finalizarii acestor proiecte si implicit absorbtia completa a fondurilor angajate prin Programul SAPARD. In zilele urmatoare beneficiarii vor fi instiintati de catre colegii din teritoriu asupra situatiei exacte a proiectului lor si asupra datei cand se vor prezenta pentru a semna actul aditional la contractul de finantare", a precizat directorul adjunct al APDRP Iasi. Precizam ca in cadrul Programului SAPARD au fost depuse 6.567 de proiecte, cu o valoare publica de 1.985,35 milioane euro, din care au fost incheiate un numar de 4.549 contracte de finantare cu o valoare publica de 1.410,99 milioane euro. Suma reprezinta 92,74% din alocarile totale ale programului.
Pana in prezent, in cadrul Programului SAPARD au fost efectuate plati in valoare de 1.278,74 milioane euro, reprezentand 84,05% din alocarile totale ale programului. Platile prin Programul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene care a avut loc in prima jumatate a lunii iunie a anului trecut.
Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a Programului SAPARD. Recomandarile Comisiei Europene au vizat in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD. (G.C.)