Audiere publica la Iasi pentru a trata problema somajului la tineri.

Audiere publica la Iasi pentru a trata problema somajului la tineri.

Sute de depozitii au fost adunate in cadrul unui eveniment de dezbatere a problemei somajului in randul tinerilor si a cauzelor care duc la neincadrarea lor pe piata. Ieri, la Iasi a avut loc o audiere publica pe aceasta tema, desfasurata in cadrul unui proiect cofinantat cu fonduri europene.

Elevii de la Scoala Speciala „Ion Holban” din Iasi vor invata in conditii mai bune
25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, marcati la UPA din Iasi: „Zidul. O granita in interiorul Germaniei”

Aspectele discutate ieri se vor concretiza in propuneri inaintate parlamentarilor cu scopul obtinerii unor modificari legislative.

Ieri a avut loc la Iasio audiere publica pe tema “Tinerii versatili – o necesitate pentru cerintele imprevizibile de pe piata muncii?”, eveniment organizat in cadrul unui proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni! Audierea s-a derulat in sala de conferinte a fostei cladiri Romtelecom din Iasi, beneficiarul proiectului in cauza, intitulat “Partener Activ si Implicat”, fiind Academia de Advocacy. “Noi derulam un proiect pe trei ani de zile, in cadrul caruia am organizat diverse confruntari publice intr-o forma de audiere publica pe diverse teme. Am abordat problemele regionalizarii, preventiei in sanatate iar acum abordam problema tineretului pe piata muncii si pe 30 mai vom avea in premiera nationala, o audiere publica virtuala, in care reprezentanti din cinci regiuni de dezvoltare, in sistem de videoconferinta, isi vor spune parerea despre problemele legate de dialog social”, a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei Advocacy. La eveniment au luat parte reprezentanti din mediul universitar, din mediul liceeal, din zona angajatorilor si a patronatelor dar si lideri sindicali, invitati veniti din diferite judete ale tarii. “Derulam o audiere publica pe aceasta tema pentru ca in toata Uniunea Europeana e o problema extrem de grava, problema somajului la tineri. Tinerii, dupa terminarea studiilor, stau in somaj si asta este o mare problema. Peste cateva zile, Comisia Europeana va propune un plan special pentru tineri, pentru a gasi o solutie legata de aceasta problema iar in baza dezbaterilor, noi dorim sa transmitem si semnalul specific romanesc, pentru ca s-au facut dezbateri in mai multe tari pe acest aspect. Am facut acest eveniment la Iasi, pentru ca noi consideram ca Iasul un centru important din punctul acesta de vedere, un centru universitar dar si o regiune in care problema somajului la tineri este o problema acuta.  Speram ca la sfarsitul audierii publice si in maximum doua saptamani, sa prezentam o sinteza cu toate punctele de vedere catre decidentii politici si catre toti cei interesati si care pot face o schimbare in bine”, a specificat Nicosevici.

Se cere o reforma in invatamant

Acesta considera ca afirmatia facuta de majoritatea profesorilor cum tanara generatie este plina de incompetenti, lenesi si tineri neinteresati, nu este una corecta, mentionand faptul ca reforma, in primul rand, trebuie sa se petreaca in zona de invatamant, fiind vorba schimbarea in randul cadrelor didactice a modului de a preda si de a relationa cu elevii si studentii. “In ultima instanta, noi nu avem un punct de vedere, noi doar organizam o dezbatere despre subiectul acesta, insa personal cred ca trebuie schimbat modul de a  se preda. Ideea de tanar versatil este ideea in care un tanar poate sa se descurce in mai multe situatii, poate sa gandeasca si nu acumuleaza un volum de informatii, doar pentru a avea o cultura generala, ci ea trebuie aplicata, abia atunci angajatorul este interesat sa incadreze in munca un tanar. Atata vreme cat tanarul este, in cel mai bun caz, un depozit de informatii, angajatorul nu-l va angaja. Indiscutabil, sunt necesare schimbari si in ceea ce priveste materia predata tinerilor in scoli. Este nevoie de mai multa practica in educatie”, a mai adaugat presedintele Academiei Advocacy.

In cadrul acestui eveniment, au fost prezentate depozitii din partea cadrelor didactice, a reprezentantilor mediului de afaceri, asociatiilor si patronatelor care au avut un cuvant de spus pe tema abordata. Fiecare depozant a avut la dispozitie cate trei minute pentru a veni cu propuneri ce ar duce la reducerea problemelor existente la capitolul incadrarea tinerilor pe piata muncii. Una dintre problemele ridicate de depozanti, a fost si cea cu privire la faptul ca in sistemul educational se pune foarte mare accent pe memorare si, din pacate, nu pe gandire. Totodata s-a vorbit despre importanta intrarii tinerilor in stagii de voluntariat, despre nevoia de a investi mai mult in profesori, iar un alt aspect a facut referire la necesitatea ca “exercitiile efectuate pe bancile scolilor sa aiba macar o mica legatura cu ceea ce se intampla in viata reala”.  O alta depozitie a propus modificarea curriculei scolare si adoptarea modelului german de educatie, subliniindu-se totodata importanta educatiei financiar-bancare in scoli, dar si a unei formari pe plan personal, prin slefuirea caracterului pentru cei care nu au primit “cei sapte ani de acasa”. Potrivit conducerii Academiei Advocacy, pana la ora actuala sunt peste 200 de depozitii scrise pe tema somajului la tineri, depozitii care au diverse puncte de vedere si din care vor fi preluate toate ideile principale, pentru a fi valorificate intr-un final de catre decidentii politici.