Astarastoae, salvat de greseala procurorilor ieseni

Astarastoae, salvat de greseala procurorilor ieseni

Rectorul UMF, salvat de greseala procurorilor DNA Iasi. Dosarul in care Vasile Astarastoae este acuzat de trucarea unei licitatii cu bani europeni s-a intors la DNA pentru ca nu era de competenta anchetatorilor de la Iasi sa instrumenteze acest caz.

Cursa Tarom cu defectiuni pe aeroportul din Iasi
Consiliul Judetean Iasi pune la dispozitia studentilor basarabeni autocare pentru a vota

Magistratii de la Curtea de Apel Suceava au precizat in motivarea data la finalul saptamanii trecute ca toate actele de urmarire penala sunt nule.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Vasile Astarastoaie, acuzat de abuz in serviciu, a fost salvat de o greseala a procurorilor DNA Iasi. Dupa finalizarea rechizitoriului, in decembrie 2011, rectorul UMF a fost trimis in judecata, iar in yrma unei cereri de stramutare, dosarul a ajuns pe rolul Curtii de Apel Suceava. Timp de un an si jumatate, judecatorii au tot amanat cauza, si abia luna aceasta s-au pronuntat cu privire la legalitatea urmariri penale.

Ei au dispus ca dosarul sa fie trimis catre structura centrala DNA.

"Curtea constata ca s-au incalcat, intr-adevar, dispozitiile relative la competenta dupa materie a organului care a efectuat urmarirea penala. Infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene sunt de competenta exclusiva a Directiei Nationale Anticoruptie", se arata in motivarea Curtii de Apel Suceava.

Greseala procurorilor DNA Iasi reprezinta insa un avantaj pentru rectorul Vasile Astarastoae. Si asta pentru ca instrumentarea acestui dosar va porni de la zero.

"Curtea constata ca au fost incalcate dispozitiile legale referitoare la competenta dupa materie a organului de urmarire penala, incalcare care duce la nulitatea tuturor actelor de urmarire penala efectuate in cauza, si, implicit, si a actului de sesizare al instantei, se arata in motivarea Curtii de Apel Suceava.

Rectorul Vasile Astarastoae s-a declarat multumit ca a scapat de judecata pentru moment si ca dosarul va fi refacut in intregime.

Vasile Astarastoae, rector UMF Iasi: "Curtea de Apel din Suceava a constatat ca nu exista competenta materiala si a anulat toate actele care existau in acest dosar si l-au trimis pentru refacere in intregime a cercetarii penale la DNA Bucuresti. Eu nu cunosc prea multe din dosar, s-au ocupat mai mult avocatii, pentru ca cineva mai trebuie sa si munceasca in tara asta."

Rectorul Vasile Astarastoae a fost acuzat in 2011 de abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, care a avut ca rezultat obtinerea de fonduri europene in mod ilegal.

Astfel, anchetatorii au spus ca proiectul privind platforma de e-learning de la UMF ar fi primit ilegal fonduri in valoare de 5,2 milioane de lei.

Alaturi de Vasile Astarastoae sunt cercetati si prorectorul Dragos Pieptu, directorul administrativ Daniela Drugus, dar si directorul de comunicatii al universitatii, Adrian Ciureanu.