Asigurari de raspundere civila profesionala pentru asistentii medicali

Asigurari de raspundere civila profesionala pentru asistentii medicali

Asistentii medicali vor incheia contracte de asigurare pentru raspundere civila profesionala al caror cuantum variaza intre 2.000 si 10.000 de euro, pentru anul 2009. Liliana Pintilie, presedintele filialei iesene a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) sustine ca, in cadrul dezbaterilor Consiliul National, s-a decis ca asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care isi exercita profesia in unitati sanitare cu paturi vor incheia contracte de asigurare de 10.000 de euro. De asemenea, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care isi exercita profesia in unitati din medicina primara, ambulatorii sau cabinete medicale individuale, vor

Afacerea Palas a primarului PSD Gheorghe Nichita – ilegala
Slujba in cinstea eroilor morti in accidentul de elicopter

incheia contracte de 4.000 de euro, echivalentul in lei.
Totodata, asistentii de farmacie care isi exercita profesia vor incheia contracte de asigurare in valoare de 2.000 de euro. Liliana Pintilie sustine ca asigurarile de raspundere civila se vor incheia numai la societati de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si reasigurate. Valorile contractelor sunt minimale, asistentii medicali si moasele avand libertatea ca, in functie de specificul locului de munca si activitatilor efectiv desfasurate, sa incheie contracte de asigurare pentru raspundere civila profesionala la valori mai mari.
‘Am fost contactati de societati de asigurari si fiecare a incercat sa ne convinga ca are cea mai avantajoasa oferta. Noi nu impunem colegilor nostri societatea la care sa se asigure, ei decid acest lucru. In schimb, le recomandam sa fie atenti ca politele de asigurare sa fie insotite obligatoriu de un contract in acest sens’, a declarat Liliana Pintilie.
Potrivit articolului 22 din Ordonanta de Urgenta nr. 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, ‘pentru riscurile ce decurg din activitatea profesionala, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali din sistemul public sau privat incheie o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala. La incheierea contractului de munca, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali au obligatia sa prezinte o copie a asigurarii’.