Arhitectii au decis: avem pietonal de nota 2 in centrul Iasului

Arhitectii au decis: avem pietonal de nota 2 in centrul Iasului

Arhitectii au decis: avem pietonal de nota 2. Aceasta este nota pe care specialistii o dau zonei din centrul orasului. Arhitectii spun ca proiectul a fost facut de o firma care se ocupa de construirea drumurilor si ca lor nu le-a cerut nimeni sfatul pana acum.

Cum se ingroapa turismul intr-un oras istoric?
Un nou mandat de rector pentru Vasile Astarastoae

Edilii s-au trezit abia dupa ce opinia publica a reactionat vehement, numai ca deja este prea tarziu pentru modificari de amploare.

Amenajarea centrului, un esec. Aceasta este concluzia trasa de cei mai buni arhitecti ieseni. Acestia au spus astazi ca sunt hotarati sa-i ajute pe edili sa creeze o zona atractiva din toate punctele de vedere, dar recunosc faptul ca autoritatile nu le-au cerut sprijinul atunci cand ar fi trebuit, adica inainte de inceperea derularii proiectelor.

George Carapanu, presedintele Ordinului Arhitectilor Iasi: Noi suntem de mai mult timp ingrijorati de modul in care se dezvolta orasul este haotic, nu exista o strategie, si aceasta, evident, din lipsa planului urbanistic general. N-am perceput pana acum ca ar exista o viziune privind viitorul orasului si implicit a zonei central.

Pentru a veni in sprijinul edililor, arhitectii au propus organizarea unui concurs de idei care sa desemneze cel mai bun plan pentru modernizarea orasului.

Prof. Mihai Corneliu Driscu, decan Facultatea de Arhitectura: Primaria este responsabila, pentru ca este puterea executiva, modul cum a abordat aceasta lucrare este deficitar. A pus carul, in cazul asta carul cu pietre, inaintea cailor, ca sa zic asa, dar noi, care suntem aici, am raspuns la solicitarile Primariei pentru ca in calitate de ieseni, dupa aceea de arhitecti si in cazul nostru si de profesori avem datoria sa imbunatatim lucrurile, sigur, in masura in care putem.

Arhitectii spun ca au fost consultati de edili abia in urma cu doua saptamani, desi este vorba de cea mai importanta zona a orasului, fosta Ulita Mare, cea care a fost, odinioara, locul in care s- a format Iasul. Specialistii spun ca ei au transmis la Primarie mai multe planuri, pe care edilii nu le-au luat insa in seama.

Daniel Visan, vicepresedinte Ordinul Arhitectilor Iasi: In primavara, la inceputul verii trecute, aceleasi persoane pe care le vedeti aici, plus o serie de alti arhitecti si artisti plastici am fost convocati la o consultare la Primarie privind modul de realizare a acestui dalaj. Au existat propuneri, cel putin unii dintre noi au facut cateva desene, rapid, pentru schimbarea imaginii dalajului. Si din tot ce am desenat atunci nu s-a mai facut nimic.

arhitectii zic ca e pietonal de nota 2 poza 2Cei mai buni specialisti ieseni spun ca proiectul ce vizeaza pietonalul a fost realizat de o firma care construieste drumuri, asa ca nu e de mirare ca zona arata deplorabil.

Daniel Visan, vicepresedinte Ordinul Arhitectilor Iasi: Din start ar fi trebuit precizat proiectantului respectiv, care a proiectat pentru partea lui de specialitate, care detinea si sefia de proiect si dirigentia intregului proiect, trebuia sa i se ceara sa colaboreze cu un architect.

Aceiasi arhitecti considera ca, daca ar fi sa dea un calificativ, pietonalului i s-ar cuveni nota… 2

George Carapanu, presedintele Ordinului Arhitectilor Iasi: Ca proiect de drumuri are nota de trecere, ca pietonal… nota 2.

Edilii sunt nemultumiti de parerea arhitectilor si sustin ca acestia exagereaza, dar si politizeaza intreaga situatie. Reprezentantii Primariei sustin ca o idee a arhitectilor, aceea de a pune in valoare cladirea ce adaposteste Finantele Locale si sediile unor partide, a fost recent enuntata si de reprezentantii PDL. In plus, edilii au lansat si amenintari voalate la adresa celor trei arhitecti care au indraznit sa critice proiectul municipalitatii. Viceprimarul Mihai Chirica a spus ca municipalitatea nu a verificat niciodata modul in care anumiti arhitecti au proiectat case care nu corespund din punct de vedere urbanistic.

Mihai Chirica, viceprimar Iasi: Poate este un pietonal de nota 20, daca mai intrebam si pe altii, poate este un pietonal care poate deveni de nota 30 daca intervenima colo unde trebuie sa intervenim. Nu voi intra eu personal, si probabil nici institutia, intr-un fals conflict intre noi si arhitecti. Arhitecti sunt peste tot. Atunci o sa ne ducem si noi sa intrebam: cladirile care s-au facut in municipiul Iasi cu arhitecti care sunt avizati de Ordinul Arhitectilor filiala Iasi sunt bine structurate toate in municipiul Iasi? Acei oameni care au facut unele aberatii urbanistice in municipiul Iasi sunt in continuare membrii ordinului si mai au inca dreptul de stampila sau nu?.

Prima intalnire a edililor cu arhitectii a avut loc ieri, la cererea acestora din urma.

Specialistii au propus municipalitatii organizarea unui concurs de solutii pentru modernizarea intregii zone centrale. Ideile vor trebui sa inglobeze si actualul pietonal, care nu va fi modificat prea mult intrucat termenul de finalizare prevazut in proiectul european expira in iulie. Arhitectii spun insa ca vor exista propuneri si in privinta acestei portiuni din bulevard care vor consta in realizarea unor terase atractive, care sa dea viata pietonalului, si, mai mult ca sigur, in inlocuirea salcamilor japonezi.