Aproximativ 200 de persoane au luat parte, aseara, la Seara Valorilor

Aproximativ 200 de persoane au luat parte, aseara, la Seara Valorilor, eveniment in cadrul caruia municipalitatea ieseana l-a premiat si pe Florin Mor

Primaria un SRL pentru smecheri. Abandonarea proiectului pentru sanatatea populatiei din Iasi, Purcica
Doua case memoriale din Iasi vor deveni muzee

Aproximativ 200 de persoane au luat parte, aseara, la Seara Valorilor, eveniment in cadrul caruia municipalitatea ieseana l-a premiat si pe Florin Morariu, cel care a dat dovada de curaj in timpul atentatului terorist de la Londra din luna iunie.

„Sunt foarte emotionat. Imi pare rau ca nu am reusit sa fac mai mult pentru persoanele din timpul atentatului, dar am demonstrat ca noi, romanii, suntem un popor curajos si muncitor. Am demonstrat ca noi nu vom fi mai jos fata de altii”, a declarat Florin Morariu, cunoscut ca „ieseanul cu facalet”, dupa ce in timpul atentatelor din iunie de la Londra a lovit un terorist cu o lada de paine si a oferit adapost pentru 20 de oameni care incercau sa fuga de atacatori.

Printre cei prezenti la Seara Valorilor au fost reprezentanti ai mediului academic si cultural, prefectul Marian Serbescu, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, politicieni, precum si reprezentanti ai institutiilor din judet, oameni de afaceri.

In deschiderea Serii Valorilor, Imnul de Stat al Romaniei a fost interpretat de Corul ‘Byzantion’, care a primit o diploma de excelenta pentru cei 20 de ani de activitate.

Ca si in anii trecuti, Seara Valorilor, eveniment din cadrul ‘Sarbatorilor Iasiului’, a inclus mai multe categorii de premii, inmanate de primarul Mihai Chirica.

„Seara Valorilor, devenita deja o traditie, isi propune sa-i celebreze, intr-un gest normal de recunostinta, pe iesenii – si nu numai – care s-au remarcat gratie unor realizari deosebite in domeniile culturii, educatiei, stiintei, artei, economiei sau implicarii civice. Pentru mine, ca primar, este o bucurie, dar si o datorie de onoare sa aduc, in numele comunitatii, un omagiu acelor personalitati care fac cinste Iasiului si tarii noastre”, a declarat Chirica.

In timpul evenimentului, medicul Catalina Arsenescu Georgescu, doctorul si omul de afaceri Christache Zanoschi, istoricul Ioan Caprosu, actorul Dionisie Vitcu si Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic in Romania, au primit distinctia de ‘Cetatean de onoare al Iasiului’.

Premiile Centenar le-au fost inmanate:

 • mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Teofan,
 • episcopului Diecezei Romano Catolice de Iasi, Petru Gherghel,
 • academicianului Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte din Republica Moldova,
 • academicianului Gheorghe Tibirna, presedintele Societatii Stiintifico-Practice a Oncologilor din Republica Moldova,
 • prof.univ.dr Vasile Grozav (Republica Moldova),
 • scriitorului Vasile Tarateanu (din Cernauti, Ucraina),
 • Cristinei Popescu, director general RomFilatelia,
 • colonelului Dragos Iacob, comandantul Garnizoanei Iasi,
 • directorului Muzeului Unirii Iasi, Aurica Ichim,
 • muzeografului Sorin Iftimi, de la Complexul Muzeal Moldova Iasi,
 • prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaiei, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi,
 • Ion M. Ionita, redactor-sef al revistei „Historia”,
 • directorul revistei „Magazin Istoric”, Dorin Matei.

De asemenea, municipalitatea ieseana a acordat cinci premii speciale. Aceste premii le-au revenit: lui Florin Morariu – pentru spiritul civic si curajul de care a dat dovada in timpul atentatului terorist de la Londra din iunie 2017, prof.univ.dr. Grigore Tinica – pentru efortul permanent de promovare a scolii iesene de medicina si prin organizarea, la Iasi, a unuia dintre cele mai prestigioase congrese de chirurgie vasculara; Asociatiei Studentilor Crestin Ortodocsi (ASCOR) – pentru excelenta organizare la Iasi a Intalnirii Internationale a Tinerilor Ortodocsi. Un alt premiu a fost acordat Asociatiei „Casa Share” – pentru activitatea sociala desfasurata in sprijinul persoanelor defavorizate. De asemenea, Gabriela Moga Lazar a fost premiata pentru imbogatirea patrimoniului cultural al Iasiului.

Premiul „Excelenta in Afaceri” i-a fost inmanat omului de afaceri Bogdan Pitigoi – pentru perseverenta de care da dovada in intreprinderea sa de a face din Iasi un veritabil pol al afacerilor din Romania.

In cadrul Serii Valorilor, premiul „Vasile Pogor”, oferit de Academia Romana, filiala Iasi, i-a fost acordat academicianului Constantin Corduneanu.

De asemenea, premiul pentru jurnalism, „Vanda Condurache”, i-a fost acordat publicistului Viorel Ilisoi.